Υγεία|30.07.2024 17:13

Φάρμακα: Αυξάνονται οι τιμές σε 580 σκευάσματα - Μεγαλύτερες συμμετοχές για τους ασθενείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Νέο Δελτίο Τιμών στα φάρμακα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΦ. Η ανατιμολόγηση των σκευασμάτων περιλαμβάνει αύξηση σε περίπου 580 φθηνά φάρμακα οι τιμές των οποίων αυξάνονται προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Οι αυξήσεις δίνονται έπειτα από αιτήματα που κατέθεσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς το κόστος παραγωγής τους ήταν υψηλότερο σε σχέση με το κέρδος από τα σκευάσματα.

Δείτε τις νέες τιμές των φαρμάκων

Πόσο μεγαλύτερες συμμετοχές θα πληρώνουν οι ασθενείς

Οι νέες τιμές φαρμάκων που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας θα κοστίσουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά στους ασθενείς θα χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε συμμετοχές.

Ωστόσο, με βάση το υπουργείο Υγείας από τα φάρμακα που έλαβαν αυξήσεις τιμών περίπου τα 200 από αυτά θα επανακυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, καθώς είχαν αποσυρθεί ακριβώς λόγω των χαμηλών τιμών. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να εισάγονται πλέον μέσω ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσιες τιμές.

Να σημειωθεί ότι το ΙΦΕΤ χρειαζόταν να δίνει κάθε χρόνο περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ για να εισάγει τα συγκεκριμένα φτηνά σκευάσματα τα οποία είχαν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά.

Στον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης οι τιμές στα περισσότερα φάρμακα

Με βάση τις ίδιες πηγές του ethnos.gr στα περισσότερα σκευάσματα έχει δοθεί τιμή όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, ενώ σε κάποια μοναδικά φάρμακα τα οποία καλύπτουν συγκεκριμένους ασθενείς, δόθηκαν μεγαλύτερες αυξήσεις από ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Στις περιπτώσεις αυτές συνεκτιμήθηκε το κόστος παραγωγής, λένε πληροφορίες του ethnos.gr, ενώ συνυπολογίστηκαν και οι υποχρεωτικές επιστροφές, ώστε οι εταιρείες που τα παράγουν ή τα διαθέτουν να έχουν κερδοφορία.

ΕΟΠΥΥφάρμακααυξήσειςτιμέςΕΟΦυπουργείο Υγείας