Υγεία|01.08.2024 08:43

ΕΣΥ: Από κλινική σε κλινική οι εργαζόμενοι για να καλύψουν κενά - Το σχέδιο για τα νοσοκομεία της περιφέρειας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με μετακίνηση εργαζομένων από κλινική σε κλινική και από πόλη σε πόλη, σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά στις μικρές επαρχιακές πόλεις. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας - όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr - εργαζόμενοι που σήμερα καλύπτουν κλινικές με περιορισμένη πληρότητα, αναμένεται να μετακινηθούν στα κοντινότερα μεγάλα νοσοκομεία προκειμένου να στελεχώσουν κλινικές που σήμερα παρουσιάζουν κενά. 

Ήδη εδώ και εβδομάδες έχει ξεκινήσει η καταγραφή των κλινικών σε όλη τη χώρα αλλά και του προσωπικού που τις στελεχώνουν, ώστε να διαπιστωθεί τι ελλείψεις υπάρχουν αλλά και πως αυτές μπορούν να καλυφθούν με τις μετακινήσεις εργαζομένων.

Το σχέδιο για τα νοσοκομεία της περιφέρειας

Στόχος είναι να επανδρωθούν πλήρως οι κλινικές στα μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων στην επαρχία και οι μικρότερες μονάδες να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες αλλά κυρίως σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Κάτι που σημαίνει ότι το προσωπικό θα παρέχει τις υπηρεσίες του στα κεντρικά νοσοκομεία ενώ στις μικρότερες μονάδες θα παραμείνουν εργαζόμενοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων ώστε να καλύπτουν κυρίως τα επείγοντα περιστατικά.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα πρώτα βήματα του νέου υγειονομικού χάρτη ο οποίος θα ξεδιπλωθεί από το φθινόπωρο και μετά, καθώς ήδη υπάρχει σχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές στις βασικότερες μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού.

Συγχωνεύσεις των κλινικών

Και επειδή προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αναμένονται άμεσα να γίνουν σε σημαντικό βαθμό, η ηγεσία του υπουργείου υγείας σκοπεύει να καλύψει τα κενά που υπάρχουν με τις μετακινήσεις αυτές του προσωπικού.

Πάντως, η κυβέρνηση για να προχωρήσει στις συγκεκριμένες αλλαγές αναμένεται να συνομιλήσει πρώτα με τις τοπικές αρχές όπως με τους δημάρχους αλλά και τους επικεφαλής των υγειονομικών μονάδων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις.

Στόχος είναι να γίνουν οι συγχωνεύσεις των κλινικών χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών του ΕΣΥ, αλλά και να μην προκληθούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όταν μιλάει για ριζικές αλλαγές στο  ΕΣΥ τονίζει ιδιαιτέρως ότι θα επιδιωχθεί η συναίνεση των τοπικών αρχών, ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές αναταράξεις.

Ήδη άλλωστε η κεντρική κυβέρνηση δέχεται βολές για τις αλλαγές που έχει προωθήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως για τη δυνατότητα που έδωσε πρόσφατα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο, αλλά και για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία. Γι’ αυτό σκοπεύει τις όποιες αλλαγές να τις προωθήσει με την δέουσα συναίνεση αλλά και με ήπιους τόνους.

κλινικήνοσοκομείαυπουργείο Υγείαςειδήσεις τώραΕΣΥΆδωνις Γεωργιάδηςγιατροίειδήσεις