Υγεία|06.08.2024 03:00

Μύθος ή πραγματικότητα; Πόση ώρα πρέπει να περιμένουμε για να κολυμπήσουμε μετά το φαγητό

Newsroom

Πολλές φορές έχει προβληματίσει και ανησυχήσει το κολύμπι μετά το φαγητό, καθώς από παλιά οι γονείς προειδοποιούσαν τα παιδιά τους ότι δεν πρέπει να κολυμπούν στο νερό εάν δεν έχει περάσει συγκεκριμένη ώρα από το τελευταίο τους γεύμα.

Οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη και αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να περιμένετε ούτε 30 λεπτά μετά το φαγητό για να πάτε για κολύμπι, λένε οι γιατροί.

Αυτή η παλιά προειδοποίηση πηγάζει από την ανησυχία ότι οι άνθρωποι μπορεί να πνιγούν ή να δυσκολευτούν επειδή το αίμα θα εκτρέπεται στο γεμάτο στομάχι τους αντί για τους μυς τους.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν άφθονο αίμα που ρέει στους μυς τους μετά το φαγητό, δήλωσε ο Δρ Matthew Badgett της Κλινικής Cleveland. Πρώην κολυμβητής, ο Badgett συνήθιζε να τρώει μερικές μπανάνες και να πίνει λίγο νερό ή Gatorade πριν αγωνιστεί.

Η «παγίδα» της αφυδάτωσης

Ανησυχεί ότι η παλιά προειδοποίηση μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει επιπλοκές. Είναι σημαντικό να ξεδιψάτε πριν κολυμπήσετε, ειδικά τις ηλιόλουστες ημέρες. Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι μπορούν ακόμα να αφυδατωθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες.

«Ιδρώνουμε όταν βρισκόμαστε στο νερό, απλά δεν εκτιμούμε την απώλεια νερού», είπε.

Έτσι, το άλμα στην πισίνα ή στη θάλασσα μετά το φαγητό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για την κολύμβηση αναψυχής. Αλλά όσοι σκοπεύουν να κολυμπήσουν γύρους ή να γυμναστούν, μπορεί να θέλουν να αφήσουν το φαγητό τους να χωνευτεί για να αποφύγουν τις κράμπες, όπως ακριβώς θα περίμεναν πριν κάνουν τζόκινγκ.

Επίσης, το κολύμπι μετά από την κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνο. Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο επιθετικοί, λιγότερο συντονισμένοι και επιρρεπείς σε κακές επιλογές όταν κολυμπούν μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όταν αντιμετωπίζετε ισχυρά ρεύματα ή παλίρροιες στην παραλία αυτό το καλοκαίρι.

«Απλώς δεν θα είστε τόσο έξυπνοι», δήλωσε ο Badgett.

φαγητόειδήσεις τώρακολύμπι