Υγεία|06.08.2024 14:56

Πώς συνδέονται οι αλλεργίες με την κλιματική κρίση - Γιατί επιδεινώνονται; Μπορεί να γίνουν επικίνδυνες;

Newsroom

Η κλιματική κρίση έχει άμεση σχέση και με την υγείας μας και ιδίως τις εποχικές αλλεργίες, όπως αναφέρουν ειδικοί, με τα συμπτώματα να είναι εντονότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε στο Mega, ο αλλεργιολόγος Χρήστος Γρηγορέας: «Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των αλλεργιών, κυρίως εστιάζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και του διοξειδίου του άνθρακα».

«Αυτές οι περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοούν τις γύρεις από φυτά, δέντρα, χόρτα που κάνουν την αλλεργική ρινίτιδα. Η μεταβολή στο κλίμα με την αύξηση της θερμοκρασίας κάνει αυτά τα φυτά να ανθοφορούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να αυξάνεται δηλαδή η περίοδος αλλεργίας» σημείωσε.

1 στους 5 Έλληνες έχει αλλεργική ρινίτιδα

Όπως επισημαίνει ο ειδικός: «Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους 5 Έλληνες έχει αλλεργική ρινίτιδα, δηλαδή την εποχική ανάπτυξη συμπτωμάτων ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας και μπορεί να κάνει και άσθμα. Με την κλιματική αλλαγή αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια συμπτωμάτων, πιο έντονα συμπτώματα και φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί αυτές τις γύρεις, με πιθανότητα να φτιάξει μια νέα γενιά αλλεργικών ατόμων».

Μπορεί η αλλεργία να γίνει επικίνδυνη;

«Μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Κυρίως έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής. Σου κάνει άσχημη διάθεση, δεν είσαι καλά, δεν μπορείς να αποδώσεις. Η επικινδυνότητα έγκειται κυρίως στο ότι μπορεί να μας κάνει άσθμα και να έχουμε μια κρίση άσθματος που να μας οδηγήσει σε νοσοκομείο».

Πιο διαδεδομένες αλλεργίες, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορέα, είναι οι τροφικές και αυτές που οφείλονται σε φυτά. «Η αλλεργία είναι ένα προνόμιο του πολιτισμού, της ευζωίας, της αποστείρωσης», τονίζει.

ειδήσεις τώρακλιματική αλλαγήαλλεργία