Υγεία|07.08.2024 11:49

Βασιλακόπουλος για κορονοϊό: Τελείωσε η πανδημία αλλά δεν εξαφανίστηκε ο ιός - Είναι μεγάλη η έξαρση

Newsroom

Για την έξαρση που φαίνεται να έχει ο κορονοϊός μίλησε ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζοντας ότι «έχουμε λάβει ένα λάθος μήνυμα. Ναι, τελείωσε η πανδημία όμως δε σημαίνει ότι εξαφανίστηκε τελείως ο κορονοϊός».

«Μπήκαμε σε μια ενδημική φάση»

Ο καθηγητής τόνισε ότι ο κορονοϊός έγινε πια ενδημικός αλλά συνέστησε προσοχή. «Τελειώσαμε με την πανδημία αλλά μπήκαμε σε μια ενδημική φάση που σημαίνει ότι ο κορονοϊός θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα είμαστε σε μια αρκετά μεγάλη έξαρση η οποία οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτος βασικός είναι ότι φέτος επιλέξαμε, δυστυχώς, και κάναμε ελάχιστα εμβόλια, γύρω στις 270.000 ενώ γύρω στα 3.000.000 ήταν το μίνιμουμ αυτών που θα έπρεπε να εμβολιαστούν. Για την γρίπη κάναμε αρκετά εμβόλια. Με αυτό που κάναμε για την γρίπη, θρηνήσαμε φέτος 71 νεκρούς. Από τον κορονοϊό, έχουμε θρηνήσει την ίδια χρονική περίοδο πάνω από 1.200 νεκρούς. 38 νεκρούς είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

Στη συνέχεια συνέστησε για την προστασία να κάνουμε πολλά τεστ. «Όσοι έχουμε συμπτώματα ή είμαστε επαφές στενές γνωστού διαγνωσμένου κρούσματος, πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ. Αν έχουμε κορονοϊό, πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας. (…) Με λίγες απλές κινήσεις μπορούμε να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα», είπε ο πνευμονολόγος.

Το εμβόλιο «καλύπτει σε πολύ σημαντικό ποσοστό τη βαριά νόσο» ενώ είναι «πολύ κοντά σε αυτά τα στελέχη που αυτήν την στιγμή κυκλοφορούν στην κοινότητα». Ο δεύτερος λόγος έξαρσης κρουσμάτων είναι ότι «ο ιός συνέχεια θα αλλάζει».

Στις ακραίες μετεωρολογικά συνθήκες, οι άνθρωποι με προβλήματα του αναπνευστικού επιβαρύνονται

«Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι και γενικά στις ακραίες μετεωρολογικά συνθήκες, οι άνθρωποι με προβλήματα του αναπνευστικού επιβαρύνονται και έχουν συμπτώματα» κατέληξε.  «Αν αναπτύσσουμε συμπτώματα, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ότι νοσούμε από κάτι, να υποπτευθούμε ότι κάτι συμβαίνει και να απευθυνθούμε σε έναν πνευμονολόγο, να εξεταστούμε και να λάβουμε τη σωστή αγωγή έτσι ώστε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τελείως τις συνέπειες των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών στην υγεία μας».

ΚορονοϊόςCovid-19Θεόδωρος Βασιλακόπουλοςκρούσματαειδήσεις τώρα