Υγεία|09.08.2024 04:00

Καύσωνας: Πώς θα αποφύγουμε τη θερμοπληξία - Χρήσιμες συμβουλές για να δροσιστούμε γρήγορα και με ασφάλεια

Newsroom

Καθώς βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες να «χτυπάνε κόκκινο», είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε πώς να δροσιστούμε γρήγορα και με ασφάλεια, ώστε να αποφύγουμε την επικίνδυνη θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή υπερθερμίας, όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 40°C.

Χρήσιμες συμβουλές

Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε αυτές τις συνθήκες, καθώς οι μηχανισμοί του σώματός τους δεν αποβάλλουν τη θερμότητα αποτελεσματικά. Ειδικότερα, οι ηλικιωμένοι διατηρούν περισσότερη θερμότητα επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δεν λειτουργούν τόσο αποδοτικά και η καρδιά τους δεν κυκλοφορεί το αίμα τόσο αποτελεσματικά.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές βασικές συμβουλές για να δροσιστείτε κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, όπως προτείνει ο Άνταμ Τέιλορ, καθηγητής κλινικής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, μέσω του The Conversation.

Τι ισχύει για το νερό και τον πάγο

Η εφαρμογή κρύου νερού ή βρεγμένου σφουγγαριού στο δέρμα είναι αποτελεσματική στη μεταφορά θερμότητας από το σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και ηλικιωμένους.

Όσοι μπορούν, καλό είναι να κάνουν ένα δροσερό ντους ή μπάνιο. Έρευνες δείχνουν ότι το νερό με θερμοκρασία περίπου 26-27°C είναι ιδανικό, καθώς είναι αρκετά δροσερό για να απομακρύνει τη θερμότητα χωρίς να προκαλεί ρίγος.

Οι πιο αποτελεσματικές περιοχές του σώματος για να εφαρμόσετε πάγο ή παγοκύστες είναι η βουβωνική χώρα, οι μασχάλες, ο λαιμός, το μέτωπο, οι καρποί και το στήθος, καθώς σε αυτές τις περιοχές τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Το ψυχρό αίμα που επιστρέφει στα κύρια όργανα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος. Πρέπει να τυλίγετε τα παγάκια ή τις παγοκύστες σε πετσέτα για να αποφύγετε εγκαύματα και να τα εφαρμόζετε για περίπου δέκα λεπτά κάθε φορά.

Πόσο βοηθούν οι ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες μπορούν να ενισχύσουν την εξάτμιση του ιδρώτα από το σώμα, αλλά δεν είναι αρκετοί για να μειώσουν σημαντικά τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 33°C ή για άτομα με μειωμένη ικανότητα εφίδρωσης.

Τι θα πρέπει να πίνετε;

Μελέτες δείχνουν ότι τα κρύα ροφήματα είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος σε σύγκριση με τα ουδέτερης θερμοκρασίας ή τα ζεστά. Σε κάποιο βαθμό, τα ζεστά ροφήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς ψύξης του σώματος, αλλά μπορεί να αφαιρέσουν πολύτιμα υγρά. Επομένως, τα κρύα ροφήματα είναι προτιμότερα.

Ο καλύτερος τρόπος

Η βύθιση των ποδιών και των χεριών σας σε μια λεκάνη με κρύο νερό, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δροσιστείτε. Παρατηρήστε πώς πολλά ζώα στέκονται στο νερό όταν κάνει ζέστη για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αυτή είναι μια εξαιρετική τεχνική και για τους ανθρώπους.

καύσωναςθερμοπληξίαειδήσεις τώραθερμοκρασία