Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και ποιες ομάδες χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή
NewsroomΑύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου καταγράφεται παγκοσμίως, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θοδώρα Ψαλτοπούλου, επεσήμανε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο μπορεί να υπάρχει στο στόμα μας ή στο δέρμα μας και να μην το καταλάβουμε.
Η ίδια εξήγησε πως «κολλάμε από ανοιχτή πληγή, μια πληγή από ένα τσίμπημα, αλλά και μέσω της αναπνευστικής οδού». Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο, αλλά υπάρχει η αντιβίωση με την οποία μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Ποιες ηλικιακές ομάδες χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Ελένη Ριζά τόνισε πως «τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου δεν είναι ειδικά, αλλά είναι συμπτώματα που μπορεί να μας παραπέμψουν σε κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη».
«Συνήθως ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται αφού έχουν υπάρξει κάποιες ιώσεις πιο πριν, οπότε λίγο πυρετός, λίγο μυαλγίες, λίγο καταβολή, καθυστερεί ο άλλος και δεν πηγαίνει να εξεταστεί», συμπλήρωσε.
«Μεγαλύτερη προσοχή θέλει για τα μικρά παιδιά κάτω από 10-12 ετών, γιατί αυτή είναι η ομάδα που πλήττεται», τόνισε, καλώντας τους γονείς να είναι σε εγρήγορση εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή είτε στην όρεξή τους, είτε στη διάθεσή τους.
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης