Υγεία|22.08.2024 06:55

Το «στοίχημα» για την Υγεία στη ΔΕΘ: Οι νέες δεσμεύσεις και οι αλλαγές που δεν ήρθαν ποτέ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αναμένεται και σε αυτή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να εστιάσει ο πρωθυπουργός στην κεντρική του ομιλία το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Κυρίαρχο στοιχείο στην καθημερινότητα αυτή αναμένεται να είναι για άλλη μια χρονιά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι βελτιώσεις που θα επιδιωχθεί να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι προς ώρας το ΕΣΥ αντί να βελτιώνεται μάλλον παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια παρακμής, με τους εργαζομένους να λιγοστεύουν μέρα με την ημέρα και οι μετακινήσεις προσωπικού να είναι συνεχείς, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε διάφορες δημόσιες μονάδες υγείας ανά τη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι μέσα στον Αύγουστο όπως έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, γίνονται υποχρεωτικές τρίμηνες μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία που απέχουν από την αρχική έδρα ακόμη και 200 χλμ.

Πάρ’ αυτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο σύστημα υγείας και στις βελτιώσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα και καλύτερα οι πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr και σε αυτή τη ΔΕΘ αναφορά αναμένεται να γίνει στις προσλήψεις αλλά και στα κίνητρα που θα δοθούν στο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να μετακινηθεί σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Βέβαια τα οικονομικά κίνητρα αν και τελειώνει ο Αύγουστος, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν και από την προηγούμενη θητεία ακόμη, ότι θα γίνουν 10.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Όμως με βάση τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 8000 κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

Η κυβέρνηση στη ΔΕΘ αναμένεται επίσης να προβάλει το θέμα της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ που έχει ξεκινήσει με τις κτιριακές αλλαγές οι οποίες γίνονται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, πρόκειται να αναφερθεί στην αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των 156 Κέντρων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στις αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Ωστόσο, για να λειτουργήσουν τα νέα ΤΕΠ απαιτείται άμεσα ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και ανασυγκρότηση του συστήματος των εφημεριών, το οποίο αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο. Εξάλλου τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για 24ωρη εφημερία των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής, δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας, ώστε κάποιες μονάδες να αλλάξουν χαρακτήρα ώστε να παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό θα μετακινηθούν εργαζόμενοι από τη μία μονάδα στην άλλη ώστε να καλυφθούν τα κενά και να δημιουργηθούν δομές που να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες.

Βέβαια, η υλοποίηση αυτών των σχεδίων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη συναίνεσης τόσο από τους υγειονομικούς όσο και από τις τοπικές κοινωνίες.

νοσοκομείαΔΕΘειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕΣΥ