Υγεία|23.08.2024 06:00

Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

Newsroom

Ένα φάρμακο  που χρησιμοποιείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τη μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Πρόκειται για το φάρμακο λεβοντόπα (ή L-DOPA)- πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης- το οποίο αποτελεί την κλασική θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο του Πάρκινσον.

Όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο, το φάρμακο μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που αλληλεπιδρά με το κέντρο της ευχαρίστησης και της επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πάθηση στην οποία οι νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη πεθαίνουν σταδιακά.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η χορήγηση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ποντικών με Αλτσχάιμερ έφερε σημαντικές βελτιώσεις στα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο, καθώς και στη λειτουργία της μνήμης των ασθενών. 

Πώς χορήγησαν τη νεπριλυσίνη

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ένζυμο νεπριλυσίνη μπορεί να διασπάσει τις συστάδες της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και καταστρέφουν τους νευρώνες στην πορεία. Ωστόσο, δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος, έτσι οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν έναν άλλο τρόπο να χορηγήσουν το ένζυμο.

Μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς εργαστηριακών δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η εφαρμογή ντοπαμίνης σε νευρώνες του φλοιού, του ιππόκαμπου και των βασικών γαγγλίων, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων νεπριλυσίνης και διάσπαση των βήτα-αμυλοειδών πλακών. Περαιτέρω δοκιμές σε ζωντανά ποντίκια παρήγαγαν τα ίδια αποτελέσματα: η ντοπαμίνη αύξησε την παραγωγή νεπριλυσίνης και μείωσε την εγκεφαλική βλάβη που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.

Π

μελέτηΑλτσχάιμερΠάρκινσονειδήσεις τώρα