Υγεία|23.08.2024 10:39

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα: «Πρωτοποριακό», λένε οι γιατροί

Newsroom

Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του πρώτου στον κόσμο mRNA εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς, ενώ οι ειδικοί εξήραν την «πρωτοποριακή» του δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ευθυνόμενος για περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε όσους πάσχουν από προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Τώρα, οι ειδικοί δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο που «προγραμματίζει» το σώμα να εντοπίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια να αποτρέπει την επανεμφάνισή τους, όπως αναφέρει ο Guardian. Γνωστό ως BNT116 και παρασκευασμένο από τη BioNTech, το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), την πιο κοινή μορφή της νόσου.

Η φάση 1 της κλινικής δοκιμής, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία. Ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε το εμβόλιο έκανε την πρώτη του δόση την Τρίτη. Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς – από πρώιμο στάδιο πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία, έως προχωρημένο στάδιο της νόσου ή επανεμφανιζόμενο καρκίνο – θα ενταχθούν στη δοκιμή για να λάβουν το εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί messenger RNA (mRNA), παρόμοιο με τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί παρουσιάζοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα δείκτες όγκου από τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), προετοιμάζοντας το σώμα να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική αντίδραση ενός ατόμου στον καρκίνο, αφήνοντας όμως τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

«Μπαίνουμε πλέον σε μια πολύ συναρπαστική νέα εποχή κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου (UCLH), το οποίο ηγείται της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι εύκολο στη χορήγηση, μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένα αντιγόνα στο καρκινικό κύτταρο και στη συνέχεια να τα στοχεύσετε. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στη θεραπεία του καρκίνου», πρόσθεσε.

Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο στο Λονδίνο

Ο 67χρονος Janusz Racz από το Λονδίνο, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε το εμβόλιο. Διαγνώστηκε με καρκίνο τον Μάιο και σύντομα ξεκίνησε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Ο Rasz είναι ένας επιστήμονας που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να συμμετάσχει στη δοκιμή.

«Είμαι κι εγώ επιστήμονας, και κατανοώ ότι η πρόοδος της επιστήμης – ειδικά στην ιατρική – βασίζεται στους ανθρώπους που συμφωνούν να συμμετέχουν σε τέτοιες έρευνες», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο για μένα, καθώς πρόκειται για μια νέα μεθοδολογία που δεν είναι διαθέσιμη σε άλλους ασθενείς και μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από τον καρκίνο. Επίσης, μπορώ να είμαι μέρος της ομάδας που θα παρέχει την απόδειξη της αποτελεσματικότητας αυτής της νέας μεθοδολογίας, και όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο, τόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα σωθούν.»

Ο Racz έλαβε έξι διαδοχικές ενέσεις, με διαφορά πέντε λεπτών η μία από την άλλη, μέσα σε 30 λεπτά, στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας UCLH Clinical Research Facility την Τρίτη. Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικές αλυσίδες RNA. Θα λαμβάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.

Ο καθηγητής Lee δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η πρόσθετη θεραπεία θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου, καθώς πολλές φορές στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα και μετά από χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία, ο καρκίνος επανέρχεται. Ασχολούμαι με την έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα εδώ και 40 χρόνια. Όταν ξεκίνησα τη δεκαετία του 1990, κανείς δεν πίστευε ότι η χημειοθεραπεία ήταν αποτελεσματική» τόνισε.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι περίπου το 20-30% [των ασθενών] με στάδιο 4 επιβιώνουν με την ανοσοθεραπεία και τώρα θέλουμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά επιβίωσης. Ελπίζουμε ότι αυτό το mRNA εμβόλιο, σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία, μπορεί να προσφέρει την επιπλέον ώθηση. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε φάση 2, φάση 3, και στη συνέχεια να γίνει αυτή η θεραπεία στάνταρ σε παγκόσμιο επίπεδο και να σώσει πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.» τόνισε.

Ο Racz ελπίζει ότι μόλις ολοκληρώσει τη θεραπεία του, θα μπορέσει να επιστρέψει στο τρέξιμο και να πραγματοποιήσει το διαχρονικό του όνειρο: να τερματίσει στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

εμβόλιοκαρκίνοςειδήσειςειδήσεις τώρα