Υγεία|23.08.2024 16:44

Καταρρέει η εικόνα του ΕΣΥ που παρουσιάζει ο Γεωργιάδης - Σάλος με την Σάμο και τις δηλώσεις του υπουργού

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τις δημόσιες τοποθετήσεις του σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Την ώρα που οι ελλείψεις γιατρών ειδικά στα νησιά και στις άγονες περιοχές αυξάνονται αντί να μειώνονται, ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι είναι «ψευδής η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ».

«Θαμπή» η ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάζει ο Γεωργιάδης 

Η ωραιοποιημένη εικόνα που αντιλαμβάνεται για το δημόσιο σύστημα υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει και την εικόνα που έχουν τόσο οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που αναζητούν απεγνωσμένα μέσα στο κατακαλόκαιρο ιατρικές υπηρεσίες.

Και μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι στηρίζει το δημόσιο σύστημα, όμως οι πολίτες που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με αναμονές και έλλειψη πρόσβασης σε γιατρούς και υπηρεσίες, φαίνεται ότι έχουν φτάσει πλέον στο όριο τους.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η θερμή υποδοχή που είχαν ετοιμάσει για τον Άδωνι Γεωργιάδη οι κάτοικοι της Λέρου όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο για να δει την κατάσταση από κοντά.

 «Δεν δικαιολογείται να γράφεται ότι έπαθε εγκεφαλικό από τις εφημερίες»

Όμως η υπόθεση με την οποία φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι είναι αυτή της Σάμου. Η μοναδική παιδίατρος του νησιού που κατέρρευσε έπειτα από συνεχόμενες ενεργές εφημερίες και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην κατά την κυβέρνηση ομαλή εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη ωστόσο: «Η γιατρός δεν έπαθε εγκεφαλικό. Η γιατρός, ευτυχώς, το τονίζω, είναι καλά στην υγεία της, μίλησα και ο ίδιος μαζί της. Θα γυρίσει σε 15 μέρες στη δουλειά της. Έκανε πολλές εφημερίες, όπως κάνουν πολλοί γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι περισσότερες από αυτές όμως ήταν “on call”. Δεν ήταν στο νοσοκομείο, ήταν στο σπίτι της. Δεν δικαιολογείται δηλαδή να γράφεται ότι έπαθε εγκεφαλικό από τις εφημερίες. Ήταν όμως πιεσμένη; Ναι. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της διοικήτριας και έχω διορίσει προσωρινό Διοικητή, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ».

«Tραγικές ελλείψεις σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό»

Αντίθετη άποψη έχει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Όπως αναφέρει: «Η κατάρρευση της  μοναδικής  μόνιμης Παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών ενεργών εφημεριών, η οποία υπέστη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο για το οποίο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο, την οποία επανειλημμένως έχουν αναδείξει και καταγγείλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και μαζικοί φορείς του νησιού. Επισημαίνουμε (όπως είχαμε επισημάνει και στην περίπτωση της συναδέλφου Αναισθησιολόγου στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης) πως η αιτιολογική συσχέτιση της  υπερεργασίας με την πρόκληση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά».

Παρ’ αυτά κατά τον υπουργό Υγείας είναι δικαιολογημένο ένα δημόσιο σύστημα υγείας να μην διαθέτει γιατρούς παντού. Ειδικότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στις καταγγελίες του δήμου Αλμυρού για την τουρίστρια που πέθανε στην Ανάβρα σε απόσταση αναπνοής από το κλειστό αγροτικό ιατρείο όπου δεν υπήρχε γιατρός, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε με κυνικό τρόπο ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού ιατρούς».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών εδώ και καιρό καταγγέλλει ότι στο ΕΣΥ υπάρχουν 8000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, ενώ πλέον οι περισσότερες καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς. Να υπενθυμιστεί επίσης ότι η κυβέρνηση από την προηγούμενη θητεία της κιόλας είχε δεσμευτεί για 10.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Κασσελάκης: «Άμεση αποπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη»  

Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας την αποπομπή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Κύριε Μητσοτάκη, η δήλωση του ακροδεξιού που κάνατε υπουργό Υγείας, "η ασθενής έπαθε ανακοπή Κυριακή και τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχουν γιατροί, κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού ιατρούς", είναι ακραίο δείγμα κυνισμού. Ξέρω ότι με τον κ. Γεωργιάδη μοιράζεστε τον ίδιο κυνισμό και την ίδια έλλειψη ενσυναίσθησης (το είδαμε από τα Τέμπη ως την Πεντέλη), αλλά η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να "θεραπευτεί" μόνο με άμεση αποπομπή του».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςνοσοκομείοΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσειςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης