Υγεία|29.08.2024 22:21

Αγαπάτε το χοιρινό; Ψήστε το καλά, ειδάλλως μπορεί να έχετε πρόβλημα - Αξονική τομογραφία αποκαλύπτει

Newsroom

Το χοιρινό έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση, σε σχέση με τα άλλα κρέατα, παγκοσμίως. Ωστόσο, εάν δεν ψηθεί καλά εγκυμονεί κινδύνους -και αυτό επιβεβαιώνει μία αξονική τομογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Την εικόνα μοιράστηκε στα social media ο γιατρός Σαμ Γκάλι, μετά την εξέταση ασθενή που είχε φάει μισοψημένο χοιρινό. Στην αξονική διακρίνονται οι μυς των ποδιών γεμάτοι με μια παρασιτική μόλυνση, που προέκυψε από το παράσιτο ονόματι «κυστικέρκωση», λοίμωξη που προκαλείται από τις προνύμφες του παρασίτου Taenia Solium.

Η «κυστικέρκωση» εμφανίζεται όταν οι προνύμφες μολύνουν τους ανθρώπινους ιστούς, γράφει η New York Post.

Πώς το χοιρινό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας

«Οι άνθρωποι μολύνονται από το T. solium με την κατάποση κυστών που εντοπίζονται σε μισοψημένο χοιρινό κρέας. Οι προνύμφες τότε εκκολάπτονται και διαπερνούν το εντερικό τοίχωμα και εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος. Εξαπλώνονται σε όλο το ανθρώπινο σώμα και σχηματίζουν μια σκληρή ασβεστοποιημένη κύστη στους μύες ή στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται σαν να έχουν εξογκώματα κάτω από το δέρμα», δήλωσε ο Σαμ Γκάλι.

Συνήθως, οι προνύμφες είναι ακίνδυνες για τον οργανισμό, αρκεί να αντιμετωπιστούν έγκαιρα ή τουλάχιστον να μην πολλαπλασιαστούν αρκετά γρήγορα. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε υπάρχει κίνδυνος να φτάσουν στον εγκέφαλο και να αποδειχθούν θανατηφόρες ή να δημιουργήσουν μόνιμα προβλήματα.

«Η φλεγμονώδης αντίδραση του ξενιστή συνήθως καταλήγει να σκοτώνει τις κύστεις», είπε ο γιατρός, συμπληρώνοντας πως «αν οι προνύμφες φτάσουν στον εγκέφαλο, τότε σχηματίζουν κύστεις στον εγκεφαλικό ιστό και οι συνέπειες είναι σοβαρές».

«Δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να τρώτε ωμό ή μισοψημένο χοιρινό κρέας», είπε ο γιατρός, υπογραμμίζοντας ότι το χοιρινό θέλει μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο.

διατροφήκρέαςχοιρινόειδήσεις τώρα