Υγεία|30.08.2024 06:50

Εφημερίες ΕΣΥ: Όσα αλλάζουν – Το νέο σύστημα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να ανακοινώσει το νέο σύστημα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία. Οι αλλαγές σχεδιάζονται εδώ και καιρό, καθώς σήμερα η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία είναι αυτή των αναμονών και της ταλαιπωρίας των ασθενών, ειδικά τις ημέρες των εφημεριών.

Τα σενάρια για τις αλλαγές στις εφημερίες

Τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι πολλά, ενώ και οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταλήξει σε ένα οριστικό σενάριο το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας εξετάζει να εντάξει στις ομάδες νοσοκομείων που εφημερεύουν και κέντρα υγείας. Τα μεγάλα κέντρα υγείας της Αθήνας που διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, θα ενταχθούν σε κάθε ομάδα που εφημερεύει ώστε να μεταφέρονται εκεί τα πιο ήπια περιστατικά και οι περιπατητικοί ασθενείς.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχεύει να μειώσει την ροή των ασθενών προς τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, ειδικά από τα περιστατικά που δεν χρήζουν νοσηλείας και μπορούν να αντιμετωπιστούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, τα κέντρα υγείας που έχουν εξεταστεί να μπουν στο σύστημα των εφημεριών μεταξύ άλλων είναι αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που σήμερα λειτουργεί ούτως ή άλλως σε διευρυμένο ωράριο, του Αμαρουσίου αλλά και της Καλλιθέας.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο το ωράριο τους θα επεκταθεί έως τις 11 το βράδυ.

Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου υγείας σχεδιάζει να ενισχύσει το νοσοκομείο Ευαγγελισμός που δέχεται και το μεγαλύτερο φόρτο στις ημέρες της εφημερίας, με νέες κλίνες που θα εξασφαλίσει από τον ΝΙΜΤΣ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για τον αριθμό των θαλάμων στους οποίους θα μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς του ΕΣΥ.

Να υπενθυμιστεί πως πριν από λίγο καιρό η ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε πρόθεση να εφαρμόσει συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ώστε να γίνεται κατανομή των περιστατικών. Ένα σενάριο όμως που «σκόνταψε» στις αντιδράσεις των εργαζομένων αφού σήμερα δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για συνεχόμενες εφημερίες στα περισσότερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο σχέδιο απερρίφθη πριν καν τεθεί σε εφαρμογή.

Άδωνις Γεωργιάδηςγιατροίνοσοκομείαδημόσια νοσοκομείαεφημερίεςειδήσεις τώρα