Υγεία|31.08.2024 04:00

Ο ύπνος το Σαββατοκύριακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 20%

Newsroom

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον ύπνο τους το Σαββατοκύριακο θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 20%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε ο Independent.

Στοιχεία από περισσότερα από 90.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η αντιστάθμιση της έλλειψης ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με επιπλέον χρόνο αναβολής το Σαββατοκύριακο μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας για το 2024 έδειξαν ότι τα άτομα που στερούνταν ύπνου με τον περισσότερο ύπνο τα Σαββατοκύριακα είδαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου να μειώνεται κατά ένα πέμπτο, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν λιγότερο τα Σαββατοκύριακα.

Ο συγγραφέας της μελέτης Yanjun Song, του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Νόσων, του Νοσοκομείου Fuwai, στο Πεκίνο της Κίνας, δήλωσε: «Ο επαρκής αντισταθμιστικός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η συσχέτιση γίνεται ακόμη πιο έντονη μεταξύ των ατόμων που βιώνουν τακτικά ανεπαρκή ύπνο τις καθημερινές».

Τα στοιχεία της μελέτης

Για τη μελέτη, οι συγγραφείς εξέτασαν δεδομένα που αναφέρθηκαν από 90.903 άτομα που συμμετέχουν στο έργο «UK Biobank», το οποίο κατέχει ιατρικά αρχεία και αρχεία τρόπου ζωής μισού εκατομμυρίου ατόμων. Από αυτούς, οι 19.816 πληρούσαν τα κριτήρια για στέρηση ύπνου.

Τα νοσοκομειακά αρχεία και οι πληροφορίες μητρώου αιτιών θανάτου χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό όσων είχαν καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και εγκεφαλικά επεισόδια.

Σε μια περίοδο παρακολούθησης 14 ετών, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με τον περισσότερο επιπλέον ύπνο (που κυμαίνονται από 1,28 έως 16,06 ώρες επιπλέον ύπνο τα Σαββατοκύριακα), είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από εκείνους με τη μικρότερη ποσότητα αντισταθμιστικών ύπνος (από απώλεια 16,05 ωρών έως απώλεια 0,26 ωρών το Σαββατοκύριακο).

Σε μια υποομάδα ατόμων με καθημερινή στέρηση ύπνου, εκείνοι με τον περισσότερο αντισταθμιστικό ύπνο είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από εκείνους με τη μικρότερη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Zechen Liu, επίσης του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Νόσων, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι για το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της σύγχρονης κοινωνίας που υποφέρει από στέρηση ύπνου, εκείνοι που έχουν τον περισσότερο «προϊόν» ύπνο τα Σαββατοκύριακα έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από εκείνα με τα λιγότερα».

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, ο οποίος δεν συμμετείχε, είπε: «Πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά λόγω εργασιακών ή οικογενειακών υποχρεώσεων και ενώ το σαββατοκύριακο είναι για ύπνο. Δεν αντικαθιστά την τακτική ξεκούραση, αυτή η μεγάλη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων».

«Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συνολική μας ευεξία και αυτή η έρευνα είναι μια σημαντική υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Ανυπομονούμε για μελλοντικές μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα πρότυπα ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τον σύγχρονο τρόπο ζωής για να βελτιώσουμε την υγεία μας», πρόσθεσε.

ύπνοςειδήσεις τώρα