Υγεία|01.09.2024 22:45

Σημαντική εξέλιξη: Φάρμακο για τον καρκίνο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών

Newsroom

Η αλδεσλευκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών, ενδέχεται να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, μειώνοντας τη φλεγμονή στις αρτηρίες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Λονδίνο, περιέλαβε 60 ασθενείς που είχαν πρόσφατα υποστεί καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν χαμηλές δόσεις αλδεσλευκίνης ή εικονικό φάρμακο για οκτώ εβδομάδες, με αποτελέσματα που έδειξαν μείωση της φλεγμονής κατά 7,7% σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στις πιο φλεγμονώδεις αρτηρίες.

Ο καθηγητής Ζίαντ Μαλάτ ανέφερε ότι, αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες έρευνες, το φάρμακο θα μπορούσε να ενταχθεί στη συνήθη θεραπεία μετά από καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια.

Περίπου 100.000 άνθρωποι νοσηλεύονται κάθε χρόνο λόγω καρδιακής προσβολής, με κίνδυνο 10-20% να υποστούν δεύτερο επεισόδιο ή εγκεφαλικό επεισόδιο εντός τριών ετών. Η Δρ. Sonya Babu-Narayan, αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (BHF), ανέφερε ότι «μια θεραπεία που μειώνει τη φλεγμονή μετά από καρδιακή προσβολή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, βοηθώντας τους γιατρούς να διακόψουν τον επικίνδυνο κύκλο φλεγμονής που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών».

καρκίνοςφάρμακοκαρδιακή προσβολήειδήσεις τώρα