Υγεία|04.09.2024 14:12

Αναταράξεις στα νοσοκομεία για τις αλλαγές στις εφημερίες: Οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι εργαζόμενοι

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Συνεχίζεται η αναστάτωση στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει το υπουργείο υγείας στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Οι διαρροές για το σύστημα που θα ακολουθηθεί στις εφημερίες είναι καθημερινές, με αποτέλεσμα ο ιατρικός κόσμος να είναι στα κάγκελα αφού φαίνεται ότι δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι των συζητήσεων η πιθανότητα να τεθούν σε 24ωρες συνεχόμενες εφημερίες τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Κάτι βέβαια που βρίσκει απολύτως αντίθετο τον κλάδο ο όποιος ζητά να μην λειτουργούν σε καθημερινή βάση όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί τουλάχιστον διπλάσιο προσωπικό.

Υπό το πρίσμα των διαρροών και της φημολογίας που υπάρχει για το νέο σύστημα που θα ακολουθήσει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) συναντήθηκε σήμερα με τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να λάβει απαντήσεις σχετικά με το τι αλλαγές θα προωθηθούν.

Τι έγινε στη συνάντηση ΕΙΝΑΠ-2ης ΥΠΕ

Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι δεν υπάρχει νέο σύστημα εφημέρευσης. Όπως τόνισε, γίνονται διάφορες συζητήσεις και όταν θα υπάρξει ένα τελικό σχέδιο θα τους γνωστοποιηθεί προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και τις δικές τους βελτιώσεις.

Να σημειωθεί ότι ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τους διοικητές νοσοκομείων αλλά και τους διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων που διοικεί, προκειμένου να τους ανακοινώσει ότι από τον Νοέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εφημεριών το οποίο θα περιλαμβάνει και καθημερινές εφημερίες σε μεγάλα νοσοκομεία.

Παρότι ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο του υπουργείου υγείας είχε προκληθεί έντονη αναστάτωση και ανησυχία στους γιατρούς ενώ το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Νίκαιας απείλησε ακόμη και με κινητοποιήσεις. Μάλιστα, αύριο οι γιατροί πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr βρίσκεται κοντά στο να καταλήξει οριστικά στο πώς θα πρέπει να εφημερεύουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ φαίνεται ότι εγκαταλείπει το ενδεχόμενο για καθημερινές συνεχόμενες εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες στους εργαζόμενους.

Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, μέσα στα σχέδια είναι να ενταχθούν στις ομάδες εφημέρευσης και κέντρα υγείας του Λεκανοπεδίου ώστε να αντιμετωπίζουν τα πιο ήπια περιστατικά. Το σχέδιο όμως ακολουθεί μάλλον την τακτική του ράβε ξήλωνε καθώς οι αντιδράσεις των υγειονομικών είναι πολλές εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Άδωνις Γεωργιάδηςγιατροίνοσοκομείαδημόσια νοσοκομείαεφημερίεςειδήσεις τώρα