Υγεία|05.09.2024 06:52

Κόβοντας κορδέλες στο ΕΣΥ πριν τη ΔΕΘ και εν μέσω καταγγελιών από εργαζόμενους - «Δεν έχουμε προσωπικό για να λειτουργήσουμε»

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε σειρά εγκαινίων παραβρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε νέα κτίρια που δημιουργούνται με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βέβαια, η παρουσία του στα εγκαίνια αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς πραγματοποιούνται λίγο πριν την έναρξη της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης όπου η κυβέρνηση- τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr - δεν αναμένεται να έχει μεγάλο καλάθι για τον τομέα της υγείας.

Όμως ο υπουργός υγείας στο πλαίσιο της ανάδειξης του έργου που επιδιώκει, πραγματοποιεί συνεχή εγκαίνια σε κλινικές που ανακατασκευάζονται όπως πριν από λίγα 24ωρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, χθες στο νοσοκομείο Μεταξά ενώ και στη Θεσσαλονίκη όπου θα παραβρεθεί για τη ΔΕΘ θα παραστεί και σε άλλα εγκαίνια διαφόρων κλινικών.

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Ενδεικτικά στη συμπρωτεύουσα θα κόψει κορδέλες στο Ειδικό Κέντρο Μελανώματος - Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» αλλά και στο Αιμοδυναμικό Εργαστηρίο της Καρδιολογικής Κλινικής - Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Ωστόσο με βάση τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί τα κτίρια να ανανεώνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν διαθέτουν όμως και το αντίστοιχο προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νοσοκομείο Μεταξά όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης εγκαινίασε την ανακαινισμένη χειρουργική πτέρυγα του 6ου ορόφου, ελάχιστοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου παραβρέθηκαν στην επίσκεψή του, αφού γνωρίζουν ότι είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσει η χειρουργική κλινική που απέκτησε όμως νέο κτίριο.

Πολλοί γιατροί του νοσοκομείου Μεταξά έχουν αποχωρήσει τους τελευταίους μήνες με συνταξιοδότηση και δεν έχουν αναπληρωθεί ακόμα. Άλλωστε οι προσλήψεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση εντός του 2024, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές να υπολειτουργούν.

Γι’ αυτό εξάλλου και οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι στα κάγκελα και αντιδρούν ακόμη και για την αλλαγή στο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία, καθώς για να λειτουργήσουν ομαλά χρειάζονται σχεδόν διπλάσιο προσωπικό. Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία περίπου 8500 μόνιμες θέσεις γιατρών είναι κενές, γεγονός βέβαια που δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας.

ΘεσσαλονίκηΆδωνις ΓεωργιάδηςΔιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκηςειδήσεις τώραΔΕΘ 2024