Υγεία|05.09.2024 10:48

Ιός Δυτικού Νείλου: 16 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Newsroom

Σε δεκαέξι ανέρχονται νέα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ έχουν καταγραφεί επίσης τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα και δύο ακόμη διερευνώνται.

17 νεκροί από τον ιό

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από την αρχή του 2024 και μέχρι τις 04/09/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 140 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 104 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 36 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 16 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση. Για δύο ακόμη κρούσματα, με σύνθετο ιστορικό ταξιδιών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης σχετικά με το εάν πρόκειται για εισαγόμενα ή εγχώρια κρούσματα (τα οποία, επίσης, δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση). Έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 85 έτη, εύρος: 61 - 92 έτη).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι χθες, 4 Σεπτεμβρίου 2024, νοσηλεύονταν σε κλινικές εκτός ΜΕΘ 5 άτομα και σε ΜΕΘ 8. Εξιτήριο από το νοσοκομείο είχαν πάρει 99 άτομα.

ΕΟΔΥκρούσματαιός Δυτικού Νείλου