Υγεία|05.09.2024 17:28

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτά είναι τα οικονομικά κίνητρα που θα δώσει στους γιατρούς των άγονων περιοχών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Λίγο πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη γνωστοποίησε τελικώς ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τα οικονομικά κίνητρα που θα δώσει στους γιατρούς του ΕΣΥ που θα καλύψουν κενές θέσεις σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

Παρότι η σχετική απόφαση είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες, οι καθυστερήσεις έφεραν τελικώς την υπογραφή της απόφασης τον Σεπτέμβριο λίγο πριν εμφανιστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και εφόσον βέβαια έχει περάσει το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά στα ποσά αυτά ξεκινούν από 200€ το μήνα και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 600€ μηνιαίως ανάλογα με την ειδικότητα που διαθέτει ένας γιατρός αλλά και την περιοχή που πρόκειται να υπηρετήσει.

Τα χρήματα που θα δοθούν επιπλέον στους γιατρούς για να καλύψουν τις ελλείψεις σε μονάδες υγείας της περιφέρειας και των νησιών θα είναι φορολογημένα, γεγονός που κάνει τους συνδικαλιστικούς φορείς της ιατρικής κοινότητας να διαμαρτύρονται καθώς σημειώνουν ότι πολύ λιγότερα από τα μισά χρήματα θα φτάσουν τελικά στις τσέπες τους. Κι αυτό διότι τα επιδόματα θα ενσωματωθούν στις μηνιαίες αποδοχές τους και έτσι δεν θα φορολογούνται αυτόνομα, ενώ θα αυξηθεί και η φορολογική κλίμακα στην οποία ανήκουν.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως έσπευσε να γνωστοποιήσει την υπουργική απόφαση που υπέγραψε μαζί με τον υπουργό οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στα social media, αναφέροντας εκτός των άλλων τα συνολικά ετήσια ποσά που θα λάβουν οι γιατροί που θα εργασθούν σε άγονες περιοχές.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας:

Άδωνις ΓεωργιάδηςγιατροίΔΕΘειδήσεις τώρα