Υγεία|07.09.2024 07:05

Γιατί καθυστέρησε και πότε θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο των επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών - Η συμμετοχή και οι αντιδράσεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ενώ το υπουργείο Υγείας είχε προαναγγείλει εδώ και μέρες ότι είναι στο δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο η υπουργική απόφαση ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε επικουρικούς και ειδικευόμενους γιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο, η απόφαση αυτή τελικώς καθυστέρησε.

Οι λόγοι προς ώρας δεν έχουν γίνει γνωστοί παρότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για μεταρρύθμιση που αλλάζει τα δεδομένα στο ΕΣΥ.

Η αλλαγή αυτή βέβαια αφορά κυρίως στους ασθενείς, οι οποίοι για να επισπεύσουν ένα ραντεβού με γιατρό θα πρέπει να πληρώνουν ιδιωτικά.

Την ίδια στιγμή είναι σε αναστάτωση οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι γιατροί που θέλουν να εργασθούν και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς περιμένουν από μέρα σε μέρα τη σχετική απόφαση.

Είναι άλλωστε «μετέωροι» στο ΕΣΥ αφού κάθε φορά αναμένουν την ανανέωση των συμβάσεων τους ειδικά οι επικουρικοί, ενώ επιθυμούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με την εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Οι μισθοί τους εξάλλου είναι πενιχροί και δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ.

Με βάση τα όσα έχει προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόσο οι επικουρικοί γιατροί όσο και οι ειδικευόμενοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ. Θα μπορούν δηλαδή να εργάζονται και ιδιωτικά είτε με ιδιωτικό ιατρείο, είτε σε ιδιωτικές κλινικές, είτε ακόμη και συνεργαζόμενοι με μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ανησυχία πάντως ότι μπορεί εντέχνως να προωθούνται οι ασθενείς του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, συνεχίζει να υπάρχει. Αλλά η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαβεβαιώνει ότι θα γίνονται έλεγχοι ώστε να αποτρέπεται ένα τέτοιο γεγονός.

Βέβαια με βάση τον σχετικό νόμο οι έλεγχοι θα γίνονται κάθε 6 μήνες από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας όπου εργάζονται οι γιατροί που θα ασκούν ιδιωτικό έργο.

Θα ελέγχεται δηλαδή εάν έχει μειωθεί η παραγωγικότητά τους. Εάν πραγματοποιούν λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και αν εξετάζουν λιγότερους ασθενείς σε σχέση με 6 μήνες πριν. Άγνωστο παραμένει πως οι έλεγχοι αυτοί σε εξαμηνιαία βάση θα μπορούν να διασφαλίσουν το γεγονός ότι οι ασθενείς του ΕΣΥ κάτω από το τραπέζι δεν θα προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα έναντι αμοιβής.

Πάντως σε περίπτωση που εντοπιστούν γιατροί που παρακάμπτουν τη νομιμότητα και προωθούν ασθενείς από το δημόσιο σύστημα στον ιδιωτικό τομέα, θα τιμωρούνται ουσιαστικά με ποινές «χάδι». Και αυτό διότι απλώς θα τους απαγορεύεται να ασκούν πλέον ιδιωτικό έργο.

Να σημειωθεί ότι συνολικά το 15% των γιατρών του ΕΣΥ δήλωσαν ενδιαφέρον για να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι με τη διορθωτική υπουργική απόφαση, που θα επιτρέπεται παράλληλη εργασία σε επικουρικούς και ειδικευόμενους, το ποσοστό θα διπλασιαστεί.

νοσοκομείοΆδωνις Γεωργιάδηςγιατροίυπουργείο ΥγείαςΕΣΥειδήσεις τώρα