Υγεία|09.09.2024 07:21

Πότε θα δούνε οικονομικό όφελος οι γιατροί του ΕΣΥ από την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών - Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αυτοτελώς θα φορολογούνται οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ από την Άνοιξη του 2025, όπως δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνων της ιατρικής κοινότητας καθώς σήμερα οι εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί ενσωματώνονται στις τακτικές αποδοχές τους. Αποτέλεσμα είναι να φορολογούνται ακόμη και με 44% τα εισοδήματά τους, καθώς αλλάζει και η φορολογική κλίμακα.

Πότε θα λάβουν χρήματα οι γιατροί

Ωστόσο οι γιατροί του ΕΣΥ δεν αναμένεται να δουν άμεσα χρήματα στην τσέπη τους, αλλά από το καλοκαίρι του 2026 και μετά. Και αυτό διότι η φορολόγηση των εφημεριών δεν θα αποφέρει άμεσα χρήματα κάθε μήνα, αλλά μόνο με την εκκαθάριση των εσόδων τους που γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι αλλά της επόμενης χρονιάς.

Έτσι εάν αρχίσει η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών από την άνοιξη του 2025, την επόμενη χρονιά η ιατρική κοινότητα θα μπορεί να δει μειωμένες κρατήσεις στην εφορία που μπορεί να μεταφράζονται σε 130 ευρώ το μήνα, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2026.

Πάντως αίτημα του κλάδου είναι να φορολογούνται αυτοτελώς και τα έσοδα των γιατρών του ΕΣΥ από τις υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού.

Πρόκειται για 2.214 γιατρούς των Κέντρων Υγείας που εκτελούν υποχρεωτικά χρέη προσωπικού γιατρού (Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί) και αμείβονται κατά μέσο όρο με 700 ευρώ το μήνα.

Τα χρήματα αυτά όμως όπως και με τις εφημερίες, ενσωματώνονται στις τακτικές αμοιβές τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φορολόγηση των εισοδημάτων τους και να φθάνει και στο 44%.

Να σημειωθεί πάντως πως παρά τις όποιες βελτιωτικές κινήσεις γίνουν από την κυβέρνηση, οι αποδοχές των γιατρών στη χώρα μας παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με ότι ισχύει για το ιατρικό προσωπικό της υπόλοιπης Ευρώπης.

Να υπενθυμιστεί επίσης ότι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) στο οποίο είχαν προσφύγει οι γιατροί του ΕΣΥ, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να επαναφέρει τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ στην κατάσταση που ήταν πριν από τις μεγάλες περικοπές της οικονομικής κρίσης. Μέχρι σήμερα ωστόσο οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί.

https://www.ethnos.gr/tag/1287/esy

Κυριάκος ΜητσοτάκηςγιατροίΕΣΥ