Υγεία|09.09.2024 17:14

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν κατόπιν εορτής έλεγχοι για οικονομικά και απάτες - Τι ανακοίνωσε η Διοίκηση

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ελέγχους τόσο στο εσωτερικό του, όσο και σε σχέση με τους συνεργαζόμενους φορείς όπως κλινικές και γιατρούς, ξεκινά ο ΕΟΠΥΥ. Μετά την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που περιγράφει τον ΕΟΠΥΥ ως έναν Οργανισμό που βρίθει παρανομιών και λειτουργεί ουσιαστικά σε βάρος των ασφαλισμένων, η Διοίκηση του φορέα φαίνεται ότι επιχειρεί να βάλει τάξη, τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στις εξωτερικές συνεργασίες.

Να υπενθυμιστεί ότι η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη περιγράφει έναν Οργανισμό ο οποίος λειτουργεί ανεξέλεγκτα, καθώς δεν ελέγχει εκτός των άλλων τις κλινικές που συνεργάζεται, ενώ στελέχη του φορέα φέρονται να επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τους ασφαλισμένους να καταγγείλουν σε βάρος τους παραβατικές συμπεριφορές από παρόχους. Όπως ανακοίνωσε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, με νέα σύγχρονα ψηφιακά μοντέλα που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιάζονται συστήματα για τον έλεγχο της παραβατικότητας και την καταπολέμησης της απάτης.

Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ «ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία προκηρύσσοντας για πρώτη φορά από την ίδρυση του δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ενώ ενισχύει τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου με τη συνδρομή ανεξάρτητων εσωτερικών ελεγκτών» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Θεανώ Καρποδίνη.

Βαρύ χτύπημα για τον φορέα η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη

Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα ο Οργανισμός διαχειρίζεται περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από κρατήσεις των ασφαλισμένων του, ώστε να τα διαθέτει για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Η πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αποτέλεσε ένα βαρύ χτύπημα για τον φορέα, καθώς τα συμπεράσματά του περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασφαλισμένοι όταν βρίσκονται μπροστά σε υπερχρεώσεις ειδικά σε ιδιωτικές κλινικές, και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Μάλιστα η αποκάλυψη του Συνηγόρου του Πολίτη ότι ελεγκτές του Οργανισμού επιδιώκουν να αποτρέψουν τους ασφαλισμένους από το να κάνουν καταγγελίες, κατέδειξε ένα διαφορετικό «πρόσωπο» για τον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που δημιουργήθηκε ακριβώς για να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πριν από περίπου 2 χρόνια κατάργησε την ΥΠΕΔΥΦΚΑ που ήταν ένας ξεχωριστός ελεγκτικός μηχανισμός ώστε να φιλτράρονται οι δαπάνες του οργανισμού και να ελέγχονται τυχόν παραβάσεις. Αντί της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δημιουργήθηκε ένα ολιγομελές τμήμα στο εσωτερικό του ΕΟΠΥΥ το οποίο σήμερα πραγματοποιεί περιορισμένους ελέγχους.

γιατροίΕΟΠΥΥκαταγγελίεςιδιωτικές κλινικέςΣυνήγορος του Πολίτηειδήσεις τώρα