Υγεία|10.09.2024 14:17

Τα τρία βασικά βήματα στην ατζέντα Μητσοτάκη-Γεωργιάδη για να «ανακουφιστούν» τα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με τρεις βασικές κινήσεις επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας και ο Άδωνις Γεωργιάδης να καταπολεμήσουν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Μια εικόνα που ανεδείχθη δεόντως το τελευταίο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι, με ασθενείς να βρίσκονται σε πολύωρες αναμονές προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε τα τρία βασικά βήματα που προτίθεται να ακολουθήσει ώστε να ανακουφιστούν τα νοσοκομεία από τις πολύωρες αναμονές των ασθενών. Ξεκινώντας ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για τα οποία είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Προς ώρας υποβλήθηκε αίτημα για έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για 37.000 ασθενείς που θα προηγηθούν για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία καθώς έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές για μια επέμβαση στο ΕΣΥ.

Πότε θα ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία 

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργού υγείας όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr είναι πιθανό τον Νοέμβριο να ξεκινήσει η δωρεάν διαδικασία για τους ασθενείς. Κατά τα άλλα ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο σύστημα των εφημεριών το οποίο προτίθεται να αλλάξει στα δημόσια νοσοκομεία ειδικά της Αττικής όπου η εικόνα είναι τραγική ειδικά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός υγείας σημείωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των συνεφημερευόντων νοσοκομείων, ώστε να υπάρχει πιο ορθή κατανομή των ασθενών σε πολύ περισσότερα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των εφημεριών.

Παράλληλα ανέλυσε διεξοδικά το θέμα με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τα οποία σήμερα ασφυκτιούν από ασθενείς οι οποίοι περιμένουν ακόμα και 9 και 10 ώρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης περιέγραψε τον τρόπο που θα λειτουργούν τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με τα κτίρια που θα δημιουργηθούν με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ εξήγησε ότι οι πολύωρες αναμονές οφείλονται κυρίως στην καθυστέρηση εξαγωγής των αποτελεσμάτων από τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ως σχέδιο για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης αυτής παρουσίασε τη νομοθετική ρύθμιση που έχει έτοιμη για online διαγνώσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις, μια ρύθμιση που αναμένεται να προωθηθεί τις επόμενες ημέρες.

Με βάση το μέτρο αυτό οι γιατροί θα μπορούν ακόμη και από το σπίτι τους να κάνουν διάγνωση σε απεικονιστικές εξετάσεις οι οποίες θα γίνονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σχεδιάζεται να γίνει σε συνεργασία και με ιδιώτες ακτινολόγους οι οποίοι θα αμείβονται ανά διάγνωση και εξέταση.

Άδωνις Γεωργιάδηςυπουργείο ΥγείαςΕΣΥεφημερίεςΑπογευματινά χειρουργεία