Υγεία|11.09.2024 09:19

Ανακοινώσεις Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα για «Επείγοντα», εφημερίες και κίνητρα στους γιατρούς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Εννέα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αλλαγές στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, μετά και την τραγική εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ τους τελευταίους μήνες.

Έπειτα από τη σχετική σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι αλλαγές που θα προωθηθούν, ο υπουργός υγείας αναμένεται σήμερα να δώσει λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το τι θα αλλάξει στα νοσοκομεία, θα εξειδικεύσει τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς, θα μιλήσει για προσλήψεις, για το σύστημα των εφημεριών, για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο.

Οι εφημερίες

Ειδικότερα, έπειτα και από το πράσινο φως που έλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης από την κεντρική κυβέρνηση, προχωρά άμεσα στην αλλαγή του συστήματος εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των συνεφημερευόντων νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ώστε να εφημερεύουν περισσότερες μονάδες υγείας και να γίνεται πιο ορθή κατανομή των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, να ενεργοποιηθούν και κάποια Κέντρα Υγείας ώστε να παραλαμβάνουν τα πιο ήπια περιστατικά τα οποία δεν χρειάζονται νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Με την κατανομή των ασθενών σε περισσότερες μονάδες υγείας, η ηγεσία του υπουργείου υγείας ευελπιστεί ότι θα ανασάνουν ειδικά τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας όπου σήμερα επικρατεί χάος αλλά και αναμονή.

Τα ΤΕΠ και οι 500 νέοι τραυματιοφορείς

Σε ό,τι αφορά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όπου καταλήγουν οι ασθενείς όταν εφημερεύει ένα δημόσιο νοσοκομείο, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να αναφερθεί στις ανακαινίσεις που γίνονται αλλά και στις ανακατασκευές των κτιρίων με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι τότε προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων με την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων οι οποίοι αναμένεται όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, να γίνει μέχρι το Νοέμβριο ώστε να μπορούν οι ασθενείς που φθάνουν στα ΤΕΠ να μεταφέρονται όπου απαιτείται.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι καθυστερήσεις σχετίζονται και με τις ελλείψεις τραυματιοφορέων στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα, όμως, οι μεγάλες αναμονές οφείλονται και στην καθυστέρηση των αποτελεσμάτων στις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς που φτάνουν στα Επείγοντα.

Για την περίπτωση αυτή ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιτρέπεται η online διάγνωση των απεικονιστικών εξετάσεων ώστε οι γιατροί να μπορούν να κάνουν διάγνωση ακόμα και από τον υπολογιστή του σπιτιού τους.

Προς ώρας βέβαια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, γίνεται έρευνα σχετικά με τις αμοιβές που θα πρέπει να λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί που μπορεί να προσληφθούν για να εξυπηρετούν τα απεικονιστικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι ιατροί που θα προσληφθούν θα αμείβονται ανά εξέταση και διάγνωση.

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Κατά τα άλλα ο υπουργός υγείας αναμένεται να αναφερθεί και στον τρόπο που θα καλύψει τα κενά σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικότερα με βάση τα οικονομικά κίνητρα αλλά και τα θεσμικά που θα δοθούν για το ιατρικό προσωπικό, θα ξεκινήσει η πρόσκληση στο ιατρικό σώμα τον Οκτώβριο ώστε όσοι προσληφθούν να λάβουν και το επιπλέον επίδομα που θα δοθεί αλλά και τη μοριοδότηση.

Σχετικά με τους νοσηλευτές ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα στο ΑΣΕΠ και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσληφθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Συνολικά αναμένεται να προσληφθούν 200 νοσηλευτές στα νοσοκομεία αυτό το διάστημα.

Εξειδίκευση των κινήτρων στους γιατρούς

Επίσης, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να εξειδικεύσει τα οικονομικά κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς οι οποίοι θα προσληφθούν από τον Οκτώβριο στο εθνικό σύστημα υγείας.

Τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές περιλαμβάνουν για τις σπάνιες ειδικότητες ένα μηνιαίο επίδομα της τάξης των 600€ μικτά, που όμως με βάση τους συνδικαλιστές δεν αντιστοιχεί σε πάνω από 230€ καθαρά το μήνα.

Ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες ο υπουργός υγείας πρόκειται να ξεκινήσει συναντήσεις με τους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών ώστε να καταλήξει στα θεσμικά κίνητρα που θα δώσει στο ιατρικό σώμα ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τη θέση που θα επιλέξουν σε άγονη περιοχή, για τη μετέπειτα εξέλιξή τους.

Ακόμη η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα βρίσκει στέγη για το ιατρικό προσωπικό που θα υπηρετήσει σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με τη συνεργασία των δήμων.

Σε ό,τι αφορά πάντως στις εφημερίες οι οποίες θα φορολογούνται αυτοτελώς μετά την Άνοιξη του 2025, όπως έχει γράψει το ethnos.gr, οι γιατροί θα δουν οικονομικό όφελος από το τέλος καλοκαιριού του 2026 και μετά, αφού θα αποδοθούν φορολογικά μόνο εφόσον γίνει η σχετική εκκαθάριση.

νοσοκομείοΆδωνις Γεωργιάδηςγιατροίνοσηλευτέςεφημερίεςειδήσεις τώρα