Υγεία|11.09.2024 13:40

Υπουργείο Υγείας: Νέο ΕΣΥ με αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης - Έρχονται 2.500 προσωπικοί γιατροί

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Το δημόσιο σύστημα υγείας που παρουσιάζει έντονα σημάδια παρακμής τους τελευταίους μήνες, επιχείρησε σήμερα ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να υπερασπιστεί, υπερτονίζοντας μάλιστα τις προσπάθειες που κάνει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

Στο πλαίσιο της υπεράσπισης του έργου της κυβέρνησης ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Αριστερά λέγοντας ότι «κάνει προπαγάνδα κατά του ΕΣΥ».

Εξειδικεύοντας τα μέτρα για το ΕΣΥ με χρονικό ορίζοντα τριετίας ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά λέγοντας ότι «υπάρχει προσπάθεια από υποκινούμενους συνδικαλιστές της Αριστεράς να πουν ότι η κυβέρνηση απεργάζεται την διάλυση του ΕΣΥ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο πάντως καθημερινά εξυπηρετούνται χιλιάδες ασθενείς, αφού καθημερινά προσέρχονται 80.000 άνθρωποι, ενώ ετησίως το δημόσιο σύστημα υγείας έχει 25 εκατ. επισκέψεις, με πάνω από 100 νοσοκομεία και 300 Κέντρα Υγείας.

Βέβαια, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί 1-2 αστοχίες να καλύπτουν τις επιτυχίες και δεν μπορεί να συνεχίζεται η προπαγάνδα. «Δεν μπορούμε να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Όλη αυτή η προπαγάνδα είναι τελείως ψευδής. Έχουμε τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ», σημείωσε.

«Πρέπει να αντισταθούμε, γιατί είναι άδικο για το σύστημα να απαξιώνεται. Αλλά είναι και πολύ επικίνδυνο για τον ελληνικό λαό να εμπεδωθεί ο φόβος πως θα είμαστε μόνοι και αβοήθητοι. Το ΕΣΥ δεν αφήνει κανέναν μόνο και αβοήθητο» ανέφερε.

Αλλαγή στη χρηματοδότηση

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε από την πλευρά του ότι από το 2025 αλλάζει τον τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων, κάτι που είχε αποκαλύψει το ethnos.gr.

Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας κ.Θεμιστοκλέους «από του χρόνου τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν».

Επίσης, ο αρμόδιος υφυπουργός κατά την εξειδίκευση των μέτρων για το ΕΣΥ δήλωσε πώς τα δημόσια νοσοκομεία θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση για παράδειγμα πόσα χειρουργεία έχουν κάνει, πόσες νοσηλείες κ.λ.π.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δήλωσε πώς μεταξύ 2023 – 2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατομμύρια ευρώ και ο συνολικός τομέα της Υγείας με επιπλέον 980 εκατομμύρια.

Ο προσωπικός γιατρός και οι 2500 γιατροί

Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι θα επανασυστήσει ουσιαστικά τον προσωπικό γιατρό, αφού άμεσα βγαίνει σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη παραδοθεί στην κεντρική κυβέρνηση.

Να υπενθυμιστεί ότι ο προσωπικός γιατρός δημιουργήθηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια από την ίδια κυβέρνηση και με υπουργό τον Θάνο Πλεύρη. Ένα εγχείρημα που απεδείχθη ότι είχε εγγενείς αδυναμίες, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους γιατρούς να συμμετάσχουν. Αιτία ήταν οι συνθήκες εργασίας και οι χαμηλές αποδοχές.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανασχεδιάζει τον θεσμό ενώ. Δεσμεύεται ότι θα προσθέσει 2.500 προσωπικούς γιατρούς. Να υπενθυμιστεί ότι σε ανακοινώσεις που είχαν γίνει πριν κάποιους μήνες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι θα μετατρέψει σε προσωπικούς γιατρούς τους αγροτικούς. Κάτι που δεν είχε γίνει αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα καθώς πρόκειται για νέους ανειδίκευτους γιατρούς.

Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε ότι θα ιδρυθούν 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων που θα συμβληθούν με το σύστημα ώστε να καλυφθούν πάνω από 500.000 παιδιά.

Οι αλλαγές στις εφημερίες

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους προανήγγειλε επίσης αλλαγές στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής και όπως ανέφερε σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις ενώ διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές γίνονται σε συνεργασία με γιατρούς που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Για τις αμοιβές των γιατρών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς, ενώ τον Αύγουστο του 2022 δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ στους γιατρούς.

Αναφερόμενος στην αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών επεσήμανε πώς οι μισθολογικές αυξήσεις κυμαίνονται από 19% έως 22% για γιατρούς, με το ύψος των αποδοχών να εξαρτάται από τη θέση και την περιοχή υπηρεσίας.

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Σε ό,τι αφορά στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για τα οποία ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Φεβρουάριο (μιλούσε τότε για 50.000 δωρεάν), ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά πλέον για 37.000 δωρεάν ενώ παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε η έγκριση καθώς θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Λάβαμε το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια και αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν μπορώ να σας πω ακριβή ημερομηνία», είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι θα ενισχυθεί το εισόδημα των χειρουργικών ομάδων, ενώ θα βοηθηθούν πραγματικά όσοι έχουν ανάγκη.

«Ο λόγος που έχουν καθυστερήσει τα 37.000, τελικά, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, και εγώ έπεσα τελείως έξω, ήταν οι ευρωεκλογές, οι οποίες δεν γνώριζα ότι θα επηρέαζαν τόσο τέτοιου είδους θέματα. Περιμένουμε τώρα την έγκριση και τις ημερομηνίες», ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.

νοσοκομείοΆδωνις Γεωργιάδηςυπουργείο ΥγείαςΕΣΥεφημερίεςειδήσεις τώραπροσωπικός γιατρός