Υγεία|11.09.2024 19:49

Έκπληκτοι οι γιατροί με την ανάρρωση του πρώτου ασθενή που υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση ματιού

Newsroom

Έκπληκτοι έμειναν οι χειρουργοί που πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού σε έναν βετεράνο του στρατού καθώς ο 47χρονος φαίνεται να αναρρώνει ταχύτητα.

Ο Aaron James από το Αρκάνσας των ΗΠΑ, έχασε το αριστερό του μάτι και το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του σε εργατικό ατύχημα.

Τον Μάιο του 2023, ο βετεράνος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση 21 ωρών στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 140 γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας. Τώρα, περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το μεταμοσχευμένο μάτι έχει φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση, ροή αίματος και μέγεθος, παρά το γεγονός ότι μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα μεταμοσχευμένα μάτια συχνά συρρικνώνονται, σύμφωνα με τους γιατρούς.

«Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι»

Ο Eduardo D Rodriguez, πρόεδρος του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής Hansjorg Wyss στο NYU Langone Health στις ΗΠΑ, δήλωσε στην Independent: «Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι από την ανάρρωση του Aaron, χωρίς κανένα επεισόδιο απόρριψης».

Ο γιατρός πρόσθεσε ότι οι σαρώσεις υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος του ασθενούς ανταποκρίνεται στο φως μέσω του ματιού, αλλά ότι αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «JAMA», «είναι πολύ προκαταρκτικά και θα πρέπει να μελετηθούν με την πάροδο του χρόνου».

Οι γιατροί λένε ότι αυτό αυξάνει την ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορούσαν να γίνουν μεταμοσχεύσεις ολόκληρων ματιών για την αποκατάσταση της όρασης - παρά το γεγονός ότι ο κ. James δεν έχει ακόμη ανακτήσει την όρασή του στο αριστερό του μάτι.

Ο κ. James, ο οποίος υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά του Στρατού για 10 χρόνια, δήλωσε ότι το να μπορεί να μυρίζει, να γεύεται και να τρώει στερεά τροφή -ιδίως πίτσα- αφού επέζησε με πουρέδες για δύο χρόνια, ήταν μια «λαμπρή στιγμή» και πρόσθεσε: «Ήξερα ότι η επιστροφή στο φυσιολογικό θα ήταν (σε καλό δρόμο) αν μπορούσα να φάω πίτσα.

«Το πρώτο πράγμα που μπορώ να θυμηθώ όταν ξύπνησα από το χειρουργείο είναι ότι μπορώ να μυρίσω, γιατί πριν από αυτό, δεν είχα μύτη, οπότε δεν μπορούσα να μυρίσω, και αυτό σήμαινε επίσης ότι δεν μπορούσα να γευτώ τίποτα.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούσα να φάω ήταν μέσω καλαμάκι γιατί το στόμα μου ήταν κλειδωμένο - δεν μπορούσα να ανοίξω ή να κλείσω το στόμα μου».

Ο κ. Τζέιμς, ο οποίος έχασε επίσης το αριστερό του χέρι στο ατύχημα και τώρα φοράει προσθετικό μέλος, δήλωσε ότι μετά την εγχείρηση, είναι τώρα «λίγο πολύ πίσω στο να είναι ένας κανονικός άνθρωπος, που κάνει κανονικά πράγματα».

ΗΠΑγιατροίμεταμόσχευσηειδήσεις τώρα