Υγεία|12.09.2024 10:18

Γεωργιάδης: Μετά τους γιατρούς θα ασχοληθώ και με τους νοσηλευτές - Θα μειώσουμε τον μέσο χρόνο αναμονής στις εφημερίες

Newsroom

Για το ΕΣΥ και τις αλλαγές που προωθούνται μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θα ασχοληθώ και με τους νοσηλευτές»

«Έχουν απόλυτο δίκαιο οι νοσηλευτές να ζητούν να ασχοληθώ και με αυτούς και θα το κάνω. Τα προβλήματα λύνουν ένα ένα δεν μπορείς όλα μαζί. Τώρα ασχολούμαστε με το κομμάτι που είχαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, το έλλειμμα στο ιατρικό προσωπικό. Δέχομαι πως και οι νοσηλευτές είναι αδικημένοι και υπoαμειβόμενοι και έχω διάφορες σκέψεις για αυτό. Δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά, δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες αλλά είναι στο ραντάρ πολύ και οι νοσηλευτές», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Υγείας, ενώ ξεκαθάρισε πως η αυτοτελής φορολόγηση δεν έχει νόημα στους νοσηλευτές καθώς δεν φτάνουν τα μισθολογικά όρια των γιατρών.

Για τους μισθούς των γιατρών στο ΕΣΥ επισήμανε πως είναι πλέον καλοί για τα ελληνικά δεδομένα με έναν επιμελητή Β να φτάνει έως και τα 4.500 ευρώ μικτά. «Δεν είμαστε και Ελβετία», τόνισε.

«Ο κόσμος θα δει αισθητή βελτίωση στην αναμονή των εφημεριών το 2025»

Για τις εφημερίες είπε πως «αξιολογούνται οι προτάσεις της ΕΙΝΑΠ», ενώ επισήμανε πως «το ΕΣΥ πάντα είχε προβλήματα και θα έχει». «Μελετάω όλα τα συστήματα της Ευρώπης, δεν είμαστε τόσο χειρότερα από άλλους, όσο νομίζουμε. Στη Γερμανία που είχε τις μικρότερες αναμονές, λόγω έλλειψης γιατρών εισηγούνται συγχώνευση νοσοκομείων», είπε, ως παράδειγμα.

«Στόχος μου είναι να μειώσουμε τον μέσο χρόνο αναμονής στις εφημερίες. Θέλω και παλεύω για αυτό. Δουλεύουμε για αυτό εδώ και 2 μήνες. Πιστεύω, σε 1-1,5 μήνα να είμαι σε θέση να παρουσιάσω το σχέδιο», συνέχισε. «Με το σχέδιο που ετοιμάζουμε, πιστεύω ο κόσμος θα δει αισθητή βελτίωση το 2025. Μπορεί να πέσει ο μέσος χρόνος και 1,5 ώρα προς τα κάτω».

Πυρά κατά των συνδικαλιστών – «Θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη με το ΕΣΥ»

Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση στους συνδικαλιστές, λέγοντας πως «είναι δυνατόν να καταρρέει η υγεία το 2024 με περισσότερους γιατρούς, με περισσότερους νοσηλευτές , με περισσότερους προϋπολογισμούς;». «Επειδή το ΕΣΥ πονάει όλους μας, πολιτικά είναι πολύ εύκολα αναδείξιμο. Όταν ήταν πρώτη φορά αριστερά στην εξουσία, αυτοί όλοι αριστεροί είναι το πηγαίνανε ήπια. Τώρα που είναι η ΝΔ στην εξουσία, λένε πώς θα φάμε τον Μητσοτάκη; Με το ΕΣΥ. Και βαράνε. Αυτό γίνεται». «Δεν λέω πως όλα πάνε τέλεια, αλλά ότι δεν πάνε όλα χάλια».

Άδωνις ΓεωργιάδηςγιατροίνοσηλευτέςΕΣΥεφημερίεςειδήσεις τώρα