Υγεία|16.09.2024 06:55

Νοσοκομείο Μεταξά: Καταπέλτης το οριστικό πόρισμα για τον πρώην Διοικητή - Τα νούμερα του «πάρτι» διαφθοράς - Καλείται να επιστρέψει 500.000

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Καταπέλτης είναι το οριστικό πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών για το Νοσοκομείο Μεταξά και τον αποπεμφθέντα Διοικητή του Χαράλαμπο Τουμπέκη καθώς και μέλη του ΔΣ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για οικονομικές ατασθαλίες την περίοδο της πανδημίας.

Η ανώτατη επιτροπή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων συνεδρίασε πριν λίγα 24ωρα ώστε να καταλήξει οριστικά στον καταλογισμό των χρημάτων, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 500.000 ευρώ (473.201.22 ευρώ), ο πρώην Διοικητής του Μεταξά καθώς και τα μέλη του ΔΣ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το ethnos.gr τον Αύγουστο του 2023 είχε αποκαλύψει πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είχε πραγματοποιήσει ελέγχους στο νοσοκομείο Μεταξά και είχε διαπιστώσει βαριές οικονομικές ατασθαλίες από τον Διοικητή αλλά και μέλη του ΔΣ. Αποκάλυψη που οδήγησε τελικώς τον τέως υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποπέμψει άρον άρον τον τότε Διοικητή Χαράλαμπο Τουμπέκη.

Τα ευρήματα αφορούσαν συμβάσεις, αγορές αλλά και προμήθειες που είχαν γίνει εν μέσω covid με απ’ ευθείας αναθέσεις, αγορές χωρίς εγκρίσεις ενώ σε πολλές διαδικασίες δεν τηρήθηκε ούτε τυπικά ο νόμος για την αγορά υλικών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Και το ζήτημα είναι – όπως περιγράφει το πόρισμα - ότι υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και να ζητηθούν εγκρίσεις.

Οι νέοι έλεγχοι και η επιστροφή των χρημάτων

Μετά τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ακολούθησε λεπτομερής και εντατικός έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών η οποία στο οριστικό της πόρισμα επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στον τέως Διοικητή του Μεταξά Χαράλαμπο Τουμπέκη και σε μέλη του ΔΣ, αφού προχωρά σε καταλογισμό των ποσών και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν. Να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα. Το οριστικό πόρισμα πάντως θα σταλεί στον εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες.

Είχε προηγηθεί εκτεταμένος πρωτογενής έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων αφού ελέγχθηκαν ένα ένα όλα τα τιμολόγια και οι σχετικές πράξεις. Παράλληλα ζητήθηκαν εξηγήσεις και από τον Χαράλαμπο Τουμπέκη, αλλά η επιχειρηματολογία του δεν έγινε αποδεκτή γι’ αυτό και δεν άρθηκαν οι αποφάσεις για τα ευρήματα.

Τα βασικά στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα αφορούν στα test  PCR που πραγματοποιούνταν στο νοσοκομείο Μεταξά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Διαπιστώθηκε όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr ότι ο αριθμός των τεστ ήταν τόσο μεγάλος, που ξεπερνούσε ακόμη και τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Τα τεστ όπως αναφέρει το πόρισμα, έγιναν χωρίς έγκριση του  ΚΕΣΥΠΕ, πέρα από τα όρια του προϋπολογισμού και οι ποσότητες ήταν υπερβολικές για την δύναμη του νοσοκομείου.

Μάλιστα η Διοίκηση φέρεται να πραγματοποιούσε τεστ PCR ακόμη και στους συγγενείς των νοσηλευόμενων ασθενών, κάτι που δεν προβλεπόταν από καμία διαδικασία. Άλλωστε σε όλα τα νοσοκομεία την περίοδο του covid, οι επισκέπτες ήταν υποχρεωμένοι να διεξάγουν με δικά τους έξοδα τον εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την πύλη ενός νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Το Γ.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ» δεν ήταν ορισμένο νοσοκομείο αναφοράς και δεν νομιμοποιούνταν στη διενέργεια μοριακής ανίχνευσης (PCR) του ιού SARS-Cov-2, ως αποτέλεσμα να έχει υποστεί ο φορέας ζημία, διενεργώντας αυτοτελώς τα εν λόγω αντιδραστήρια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι αποφάσεις του Χ.Τουμπέκη έβρισκαν κάθετα αντίθετο τον τότε Υποδιοικητή και νυν Διοικητή του Μεταξά Σαράντο Ευσταθόπουλο καθώς και την Διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού του Νοσοκομείου Νατάσα Χαραλάμπους η οποία με αλλεπάλληλα έγγραφά της είχε ενημερώσει για τις δραστηριότητες Τουμπέκη τους αρμόδιους.

Το πόρισμα και το Μέγαρο Μαξίμου

Το οριστικό πόρισμα του ανώτατου οργάνου ελέγχου, δείχνει ξεκάθαρα το «πάρτι» της διαφθοράς που επικρατεί μέσα στα δημόσια νοσοκομεία από κάποια στελέχη που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση μετά το 2019 και τα οποία δίνουν αναφορά απ’ ευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι η υπόθεση Τουμπέκη ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου όπως αναφέρουν απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του ethnos.gr. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχαν επιχειρήσει πολλάκις να απομακρύνουν τον Τουμπέκη από το Μεταξά, καθώς είχαν ενημερωθεί πλήρως για τη δράση του μέσα στο νοσοκομείο.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, όταν προσπάθησαν να πάρουν το πράσινο φως από την κεντρική κυβέρνηση για να αποπέμψουν τον «γαλάζιο» Διοικητή, δέχονταν συνεχείς αρνήσεις κυρίως εξαιτίας της στήριξης που είχε ο πρώην Διοικητής από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Εξάλλου ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός είχε ενημερώσει πολλές φορές και γραπτώς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον βίο και την πολιτεία του Χαράλαμπου Τουμπέκη μέσα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο.

Χρειάστηκε όμως να περάσει πολύ μεγάλο διάστημα, να αποκαλύψει το ethnos.gr τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για να κινητοποιηθεί τελικώς ο μετέπειτα υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο όποιος σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ζήτησε το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου για να μπορέσει να απομακρύνει τον τότε Διοικητή από τη θέση του.

Ο καταλογισμός πάντως και η υποχρεωτική επιστροφή των χρημάτων, έρχεται σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων Διοικητών Νοσοκομείων, ένας διαγωνισμός που έχει αμφισβητηθεί δεόντως από πολλούς συμμετέχοντες.

Παρότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι με το νόμο Κεραμέως θα πάψουν να υπάρχουν οι διορισμοί προσώπων που ανήκουν στο στενό της περιβάλλον, η ρύθμιση και μόνο που προβλέπει ότι την τελική επιλογή την κάνει ο υπουργός υγείας, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη διαφάνεια στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

πόρισμαειδήσειςΜέγαρο Μαξίμουδιοικητήςσυμβάσειςειδήσεις τώρανοσοκομείοκυβέρνησηΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςυπουργός ΥγείαςΚορονοϊόςΕθνική Αρχή Διαφάνειαςμοριακό τεστ