Υγεία|16.09.2024 16:53

ΣΦΕΕ: Πόσα πληρώνουν οι ασθενείς ανά έτος για φάρμακα - Στο 80% οι υποχρεωτικές εκπτώσεις για τις φαρμακευτικές - Τι δείχνει μελέτη

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μεγαλύτερη είναι η δαπάνη των ασθενών αλλά και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τα φάρμακα από ότι του κράτους, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Η έρευνα του ΙΟΒΕ καταδεικνύει ότι οι ασθενείς ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, χρειάστηκε να πληρώσουν περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να προμηθευτούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρειάζονται, ενώ αντίστοιχα οι φαρμακευτικές εταιρείες που είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν ακόμα και το 80% ως υποχρεωτικές επιστροφές στο σύστημα, φαίνεται ότι επίσης καταβάλλουν περισσότερα από ότι η πολιτεία.

Ειδικότερα τα έτη 2022 και 2023 φαίνεται πως είναι οι χρονιές που οι Έλληνες ασθενείς πλήρωσαν περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα.

Από την άλλη και το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, αναγκάζει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επιστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην κοινωνική ασφάλιση, γεγονός όμως που φαίνεται πως μπλοκάρει την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας. Κάτι που βέβαια είναι σε βάρος των Ελλήνων ασθενών.

Φάρμακα δηλαδή τα οποία κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη είτε δεν έρχονται καθόλου στη χώρα μας, είτε εισάγονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε ραγδαία

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 167 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν κατά την περίοδο 2019–2022, μόλις τα 79 (47%) εισήχθησαν στην Ελλάδα, ενώ μόνο 43 από αυτά είναι σήμερα ευρέως διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε το 2022 στα €698 εκατ. και στα €734 εκατ. το 2023.  Από την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται ότι συμμετέχουν πλέον με μεγαλύτερα ποσά στη συνολική δαπάνη των φαρμάκων, καθώς όπως έδειξε η μελέτη, η δημόσια δαπάνη για το 2022 ήταν στα €2,7 δισεκ., με εκτίμηση για €2,8 δισεκ. το 2023, ενώ η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε για το 2022 στα €2,9 δισεκ., και στα €3,5 δισεκ. το 2023 (εκτίμηση). Τα τελευταία δύο χρόνια, η συμμετοχή του κλάδου στη φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά εκείνη του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά στις υποχρεωτικές επιστροφές, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ: «Από το 2022 και μετά το κράτος έκανε ανακατανομή της δαπάνης στα τρία κανάλια διανομής (retail, ΦΥΚ και νοσοκομεία), με αποτέλεσμα μια άνιση ανακατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών, ειδικά στα νοσοκομειακά φάρμακα και στα φάρμακα υψηλού κόστους. Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ποσοστό των επιστροφών το 2022 ανήλθε σε 70%, ενώ για το 2023 εκτιμάται στο 80%».

ασθενείςΕΟΠΥΥφάρμακαειδήσειςφαρμακευτικές εταιρείεςειδήσεις τώρα