Υγεία|21.09.2024 21:45

Ανησυχητική μελέτη: Πάνω από 39 εκατ. μπορεί να έχουν πεθάνει έως το 2050 από λοιμώξεις λόγω ανθεκτικών βακτηρίων

Newsroom

Περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πεθάνει έως το 2050 από  λοιμώξεις, που προκαλούνται από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια ανάλυση των τάσεων της μικροβιακής αντοχής (AMR), που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Global Research on Antimicrobial Resistance». Η μελέτη αφορά σε άτομα όλων των ηλικιών από 204 διαφορετικές χώρες.

Περισσότεροι από 1 εκατ. θάνατοι έως το 2021

Συμφωνά με τα ευρήματα, περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι πέθαναν την περίοδο 1990-2021, εξαιτίας βακτηριών που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Μάλιστα, οι θάνατοι από AMR αυξήθηκαν περισσότερο σε Δυτική Υποσαχάρια Αφρική, Τροπική Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία και Νότια Ασία.

Αυξήθηκαν οι θάνατοι σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών 

Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι από AMR μειώθηκαν κατά 50% στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, μείωση που συνέπεσε με σημαντικές βελτιώσεις στην παροχή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων μεταξύ βρεφών και μικρών παιδιών, όπως τα προγράμματα εμβολιασμού. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 80% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, λόγω ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και μεγαλύτερης ευπάθειας των ηλικιωμένων στη μόλυνση. Αυτές οι τάσεις προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες.

Η μελέτη εκτιμά ότι 1,91 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει ως άμεσο αποτέλεσμα της AMR το 2050, μια αύξηση σχεδόν 70% σε σύγκριση με το 2022. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των θανάτων στους οποίους παίζουν ρόλο τα βακτήρια AMR υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 75%, από 4,71 εκατομμύρια το 2021 σε 8,22 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν παρεμβάσεις, όπως πρόληψη λοιμώξεων, εμβολιασμό, ελαχιστοποίηση της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών και έρευνα για νέα αντιβιοτικά για τον μετριασμό του αριθμού των θανάτων από AMR.

θάνατοιβακτήριαμελέτηειδήσεις τώρααντιβιοτικά