Σαν επιστημονική φαντασία: Ανακαλύφθηκε «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο
NewsroomΒιολόγοι ερευνητές έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μιας «τρίτης κατάστασης» που ξεπερνά την παραδοσιακή έννοια της ζωής και του θανάτου. Αυτή η νέα κατανόηση θα μπορούσε ενδεχομένως να «αναθεωρήσει τον νομικό ορισμό του θανάτου».
Πώς προκαλείται αυτή η κατάσταση
Η λεγόμενη «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» αναφέρεται στην ικανότητα των κυττάρων ενός νεκρού οργανισμού να συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα και μετά τον βιολογικό του θάνατο.
Οι καθηγητές Peter Noble από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και Alex Pozhitkov από το ιατρικό κέντρο City of Hope National στην Καλιφόρνια, εξέτασαν το φαινόμενο όπου κύτταρα μετά τον θάνατο παραμένουν ενεργά και μετατρέπονται σε νέες μορφές ύπαρξης.
Σύμφωνα με την Dailymail, οι επιστήμονες βρήκαν ότι, μετά τον θάνατο ενός οργανισμού, ορισμένα κύτταρα αποκτούν δυνατότητες που δεν είχαν όσο ο οργανισμός ήταν ζωντανός.
Συγκεκριμένα, μόλις πεθάνει ένα έμβιο ον, ορισμένα κύτταρα μπορούν, με την κατάλληλη παροχή θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου, βιοηλεκτρισμού ή βιοχημικών στοιχείων, να εξελιχθούν σε πολυκύτταρους οργανισμούς με καινούργιες λειτουργίες.
Αλλάζει η έννοια του θανάτου;
Εάν περαιτέρω πειράματα επιβεβαιώσουν ότι τα κύτταρα νεκρών ζώων – συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπινων – μπορούν να εισέλθουν σε αυτή την «τρίτη κατάσταση», τότε αυτό θα μπορούσε να «επαναπροσδιορίσει τον νομικό θάνατο» του ανθρώπου, όπως δηλώνουν οι βιολόγοι.
Το 2021, επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι κύτταρα από δέρμα νεκρών βατράχων είχαν την ικανότητα να δημιουργήσουν αυθόρμητα πολυκύτταρους οργανισμούς που ονομάζονται «ξενόμποτς». Αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούσαν τις βλεφαρίδες τους, μικροσκοπικές δομές σαν τρίχες, για να κινηθούν στο περιβάλλον.
Επιπλέον, άλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα μπορούν να «αυτοοργανωθούν» σε μικρούς πολυκύτταρους οργανισμούς, γνωστούς ως «ανθρωπομπότς», που είναι ικανοί να κινούνται, να επιδιορθώνουν τον εαυτό τους και να αναγεννούν κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα στο περιβάλλον τους.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα