Υγεία|18.09.2024 14:17

Εφιάλτης για γυναίκα: Τυφλώθηκε από βαφή μαλλιών που χρησιμοποίησε στο σπίτι

Newsroom

Μια γυναίκα στη Γαλλία εμφάνισε αμφιβληστροειδοπάθεια, μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια όρασης, εξαιτίας ενός συστατικού που περιείχε η βαφή μαλλιών που χρησιμοποιούσε. Η υπόθεσή της δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Ophthalmology».

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες που την παρακολούθησαν, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο Νικολά Σιρπά από το Νοσοκομείο Edouard Herriot στη Λυών, η όρασή της αποκαταστάθηκε μόλις σταμάτησε τη χρήση της συγκεκριμένης βαφής, η οποία περιείχε αρωματικές αμίνες.

Τι συνέβη

Η 61χρονη ασθενής, η οποία δεν είχε ιστορικό προβλημάτων όρασης, πήγε στον γιατρό εξαιτίας της σταδιακής θόλωσης της όρασής της και στα δύο μάτια. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν βλάβη στον αμφιβληστροειδή, και μετά από έλεγχο για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες, όπως λοίμωξη ή καρκίνος, διαπιστώθηκε ότι η αιτία ήταν η παρα-φαινυλενοδιαμίνη, ένα χημικό συστατικό της βαφής μαλλιών που ανήκει στις αρωματικές αμίνες. Οι γιατροί γνώριζαν ήδη άλλες περιπτώσεις μεσήλικων γυναικών που ανέπτυξαν μια μορφή αμφιβληστροειδοπάθειας σχετιζόμενη με τη χρήση βαφών μαλλιών που περιέχουν αρωματικές αμίνες, γνωστή ως RAHDAA.

Η χρονική συγκυρία των συμπτωμάτων της γυναίκας και η έλλειψη άλλης προφανούς αιτίας οδήγησαν τους γιατρούς να καταλήξουν στη διάγνωση RAHDAA. Αυτή η πάθηση μοιάζει με μια άλλη μορφή αμφιβληστροειδοπάθειας που συνδέεται με αντικαρκινικά φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση των πρωτεϊνών ΜΕΚ. Τόσο τα φάρμακα αυτά όσο και οι αρωματικές αμίνες μπορούν να βλάψουν τον αμφιβληστροειδή, εμποδίζοντας μια οδό ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των επιθηλιακών κυττάρων του χρωστικού αμφιβληστροειδούς, όπως εξήγησαν οι ερευνητές. Αν και η πάθηση φαίνεται να είναι σπάνια, οι άνθρωποι με πληγές στο τριχωτό της κεφαλής που χρησιμοποιούν βαφές με αρωματικές αμίνες ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η περίπτωση της 61χρονης είχε αίσιο τέλος, καθώς τέσσερις μήνες μετά τη διακοπή της χρήσης των βαφών, η όρασή της επανήλθε πλήρως χωρίς ενδείξεις αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Ακόμα και τέσσερα χρόνια αργότερα, η όρασή της παρέμεινε φυσιολογική, παρόλο που υπήρχαν κάποιες ήπιες, ασυμπτωματικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή.

Γαλλίαφάρμακαασθενήςβαφήειδήσεις τώρα