Υγεία|20.09.2024 09:19

Προσωπικός γιατρός: 2,5 χρόνια μετά, οι μισοί δικαιούχοι δεν είναι συμβεβλημένοι - Τι θα γίνει με δωρεάν παιδιάτρους

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Προς δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό. Ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις ώστε το υπουργείο υγείας να προσελκύσει περισσότερο ιατρικό προσωπικό και να μπορέσει να λειτουργήσει ο θεσμός.

Ένας θεσμός που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια αλλά ακόμη και σήμερα σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι δεν έχουν συμβληθεί με τον προσωπικό τους γιατρό.

Εκτός των άλλων η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει κατάργηση των ποινών που προβλέπονταν για όσους πολίτες δεν εγγράφονταν στο παρελθόν υποχρεωτικά και θα είχαν επιπλέον επιβάρυνση στην αγορά φαρμάκων στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και στις νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Πλέον με βάση τα άρθρα του νομοσχεδίου θα πρέπει να έχουν εγγραφεί έως 01/06/2025, διαφορετικά αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν γιατρό ο οποίος και θα γίνει ο προσωπικός τους.

Κατά τα άλλα στο νέο εγχείρημα θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά και όλοι οι αγροτικοί γιατροί. Πρόκειται για τους νέους γιατρούς που μόλις έχουν αποφοιτήσει από την ιατρική και κάνουν υπηρεσία υπαίθρου χωρίς βέβαια να έχουν καμία ειδικότητα.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι νέοι γιατροί που θα ακολουθήσουν την ειδικότητα της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής θα πριμοδοτηθούν με το εφάπαξ ποσό των 30.000€.

Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι παιδίατροι

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά και στους προσωπικούς τους γιατρούς, η κυβέρνηση έχει δηλώσει δια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι σκοπεύει να καλύψει πάνω από 500.000 παιδιά με επιπλέον 100 παιδίατρους που θα συμμετάσχουν στο σύστημα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι φορείς των παιδιάτρων δεν έχουν ενημερωθεί για καμία ρύθμιση, αλλά ούτε και για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας που θα περιλαμβάνει ο νέος προσωπικός γιατρός.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στο ethnos.gr Κώστας Νταλούκας: «Η ομοσπονδία δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας και ο κλάδος παραμένει επιφυλακτικός, αναμένοντας να δει τις αμοιβές αλλά και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και τις συνθήκες εργασίας».

Να υπενθυμιστεί πάντως ότι στο προηγούμενο εγχείρημα πριν από περίπου 2,5 χρόνια δεν είχαν ενταχθεί καν Παιδίατροι στον Προσωπικό γιατρό αφού το ιατρικό σώμα είχε αρνηθεί να συμμετάσχει λόγω των περιορισμένων αμοιβών.

Σήμερα στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.900 ιδιώτες παιδίατροι ενώ συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι (περίπου 100). Γι’ αυτό και οι περισσότεροι γονείς στη χώρα μας αναγκάζονται και πληρώνουν τους παιδιάτρους με χρήματα από την τσέπη τους.

Προσωπικός γιατρός: Οι βασικές αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που εισάγονται με το νέο σχέδιο νόμου είναι και έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι:

1. Η αύξηση του πληθυσμού των Προσωπικών Γιατρών. Πλέον, εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται όλοι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι ιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.

2. Προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης 30.000 ευρώ καθαρά, σε όσους ιατρούς επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας.

3. Καταργείται το σύστημα αντικινήτρων. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν έως την 01.06.2025 σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους, διαφορετικά το σύστημα θα τους εγγράφει αυτομάτως σε Προσωπικό Ιατρό. Η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Όμορων Δήμων, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής του.

4. Ξεκινά η πρώτη φάση δωρεάν πρόσβασης 530.000 παιδιών από 0-16 ετών σε Προσωπικό Παιδίατρο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού. Αυτή η πολιτική εστιάζει στη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία και μάλιστα για έναν πληθυσμό ευάλωτο όπως είναι τα παιδιά.

5. Καθιερώνεται ένα αποτελεσματικό σύστημα δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών, βάσει αντικειμενικών δεδομένων, όπως η συμμετοχή του εγγεγραμμένου πληθυσμού σε δράσεις πρόληψης κ.λ.π. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εποπτεύει αποτελεσματικά την παροχή υπηρεσιών του συστήματος των Προσωπικών Γιατρών και να τους ενισχύει με κατάλληλα εργαλεία, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.

6. Επιπλέον, ιδρύονται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας, όπου θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ

παιδίατροιπροσωπικός γιατρόςσύστημα υγείαςΕΣΥειδήσεις τώραγιατροί