Ανακαλύφτηκαν αρχαία μόρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις - Πώς μπορεί να δώσουν λύση στην μικροβιακή αντοχή
NewsroomΜια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αισιοδοξεί πως θα δώσει λύση στη μικροβιακή αντοχή, μέσω της αρχαίας βιολογίας και της σύγχρονης τεχνολογίας.
«Η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις μεγαλύτερες και υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», δήλωσε ο Σεζάρ ντε λα Φουέντε, επικεφαλής του τμήματος Μηχανικής Βιολογίας, Ψυχιατρικής και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξηγώντας πως σήμερα ευθύνεται για 5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Εάν δεν ελεγχθεί, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια ετησίως έως το 2050, προειδοποιεί.
Η ομάδα χρησιμοποιεί μια μέθοδο αναβίωσης αρχαίων μορίων που δεν υπάρχουν στη φύση εδώ και χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια. Τα μόρια αυτά, που είναι ενσωματωμένα στον γενετικό κώδικα εξαφανισμένων οργανισμών, θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με τις βιολογικές λειτουργίες και πιθανές ιατρικές εφαρμογές. Αυτή η διαδικασία προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων αντιμικροβιακών θεραπειών για την καταπολέμηση της αυξανόμενης αντοχής στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με το interesting engineering.
«Η επαναφορά μορίων από το παρελθόν μπορεί να μας δώσει λύση να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά παθογόνα»
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε αλγορίθμους βαθιάς μάθησης για να εξάγει τα πρωτεϊνώματα αυτών των αρχαίων μορίων. Τα πρωτεϊνώματα είναι τα πλήρη σύνολα των πρωτεϊνών που παράγει ένας οργανισμός.
«Πιστεύουμε ότι συγκρίνοντας μόρια σε όλη την εξελικτική ιστορία, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το παρελθόν μας, το παρόν μας και ίσως να βοηθήσουμε στην πρόβλεψη του μέλλοντος», εξήγησε ο ερευνητής. «Η επαναφορά μορίων από το παρελθόν μπορεί να μας δώσει περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά παθογόνα», πρόσθεσε.
Η επιστημονική ομάδα έχει δοκιμάσει με επιτυχία αρκετά αρχαία μόρια σε προκλινικά πειραματόζωα. Αυτό έδειξε τη δυνατότητά τους να καταπολεμούν σύγχρονα παθογόνα ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Εντυπωσιακά ευρήματα σε μόριο από τους Νεάντερταλ
Μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έκανε η ερευνητική ομάδα ήταν αυτή ενός μορίου που ονομάζεται neanderthalin-1. Αυτό το πεπτίδιο έχει ανιχνευθεί στο DNA των Νεάντερταλ και όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια, έδειξε εντυπωσιακές αντι-μολυσματικές ιδιότητες, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας αντιβιοτικών.
«Οι σύγχρονες ενώσεις στοχεύουν την εξωτερική μεμβράνη των βακτηρίων, ενώ οι αρχαίες τείνουν να ακολουθούν την κυτταροπλασματική ή την εσωτερική μεμβράνη» εξήγησε ο επικεφαλής καθηγητής.
Η έρευνα είναι σημαντική καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχεδιασμό νέων στρατηγικών για την καταπολέμηση των βακτηρίων που έχουν αναπτύξει αντοχή στα συμβατικά αντιβιοτικά.
Παρά αυτές τις ανακαλύψεις, ο ντε λα Φουέντε προειδοποίησε ότι ο δρόμος για την εφαρμογή είναι μακρύς.
Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιταχύνει πολύ τη διαδικασία ανακάλυψης, η μεταφορά ενός φαρμάκου από το εργαστήριο σε κλινικές δοκιμές και τελικά σε ασθενείς είναι μια σημαντική πρόκληση.
«Χρειάζονται περίπου 10 χρόνια από τη στιγμή που θα ανακαλύψουμε κάτι μέχρι τη στιγμή που θα μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς», εξήγησε.
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της