Υγεία|07.10.2024 06:45

Τα τρία μέτωπα του Γεωργιάδη: Γιατί καθυστερούν οι αλλαγές σε εφημερίες, Διοικητές Νοσοκομείων, φάρμακα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μπροστά σε τρία ανοικτά μέτωπα βρίσκεται ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός υγείας έχει να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα τρία ζητήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τα οποία προς ώρας δεν έχει βρει λύση, αλλά δημιουργούν σοβαρά προσκόμματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Πρόκειται για τις εφημερίες, τους διοικητές νοσοκομείων αλλά και τα φάρμακα τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν βασικό πρόβλημα στο σύστημα υγείας.

Οι εφημερίες

Σε ό,τι αφορά στις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, εξακολουθούν να δημιουργούν δυσλειτουργίες σε όλο το ΕΣΥ, αλλά και να ταλαιπωρούν καθημερινά τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Παρότι ο υπουργός υγείας είχε δεσμευτεί ότι εδώ και καιρό θα είχε βρεθεί μια λύση και θα ξεκινούσε η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου συστήματος εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, μέχρι σήμερα όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο υγείας εξακολουθεί να αναζητά την ιδανική λύση.

Οι όποιες προσπάθειες είχαν επιχειρηθεί το προηγούμενο διάστημα σκόνταψαν στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών οι οποίοι δεν επιθυμούν να υπάρχουν συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής. Γι’ αυτό και αναζητείται μια διαφορετική φόρμουλα που να εξυπηρετεί ουσιαστικά όλες τις πλευρές.

Το βασικό ωστόσο αγκάθι για την αλλαγή των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο ethnos.gr ότι εάν δεν ξεκινήσει η 24ωρη λειτουργία κάποιων κέντρων υγείας στην Αττική (υπάρχει σχεδιασμός για 10), δεν θα γίνεται ορθή κατανομή των περιστατικών στο ΕΣΥ.

Εξάλλου υπολογίζεται με βάση έρευνες που έχουν γίνει ότι περίπου το 50% των ασθενών που φθάνουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί σε κάποιο κέντρο υγείας ώστε να λάβουν υπηρεσίες για ήπια προβλήματα.

Ωστόσο, έλλειψή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όλοι οι ασθενείς καταλήγουν στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι αναμονές και οι ουρές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το σχέδιο για τις εφημερίες δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Οι Διοικητές Νοσοκομείων

Από την άλλη, οι καθυστερήσεις στην επιλογή των νέων διοικητών νοσοκομείων επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας. Και αυτό διότι τα υπάρχοντα στελέχη του ΕΣΥ τους τελευταίους μήνες που βρίσκονται στην αναμονή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, κάνουν ουσιαστικά μια απλή διαχείριση στα νοσηλευτικά ιδρύματα που διοικούν, χωρίς να προβαίνουν σε σημαντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η επαγγελματική αυτή αβεβαιότητα των νυν Διοικητών, οδηγεί όμως στο να μην προχωράει η ηγεσία του υπουργείου υγείας σε μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί ώστε να αρχίζει να λειτουργεί το ΕΣΥ διαφορετικά.

Να σημειωθεί ότι με βάση έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των 15 επικρατέστερων διοικητών νοσοκομείων ανά μονάδα υγείας, οφείλεται στην γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται μέσα στο ΑΣΕΠ αλλά και στην αντικατάσταση των γραμματέων που είχαν παραχωρηθεί από το υπουργείο υγείας.

Όμως το πρόβλημα αυτό λύθηκε με την παραχώρηση 5 νέων στελεχών από το υπουργείο υγείας στο ΑΣΕΠ, γι αυτό και οι 15άδες με τους επικρατέστερους υποψηφίους, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε περίπου μία εβδομάδα.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr θα αφορούν σε πρώτη φάση τα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Τα φάρμακα

Σχετικά με τα φάρμακα ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιδιώκει να αλλάξει τη φαρμακευτική πολιτική ώστε να σταματήσει να υπάρχει το στρεβλό σύστημα με τις υποχρεωτικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές εταιρείες όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα φαρμακευτική δαπάνη.

Ο κλάδος εδώ και καιρό είναι στα κάγκελα καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου ουσιαστικά μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις, εταιρείες καλούνται να επιστρέψουν στο σύστημα ακόμα και το 80% των εσόδων τους, κάτι που εμποδίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να προωθήσει μια διάταξη η οποία θα ενσωματωθεί σε ένα συνολικό νομοσχέδιο για την Υγείας και θα αφορά στα φάρμακα και τις υποχρεωτικές επιστροφές προκειμένου να διευκολυνθούν οι εταιρείες που διαθέτουν νοσοκομειακές θεραπείες.

Ωστόσο, με βάση τους υπολογισμούς δεν αναμένεται να επωφεληθεί το σύστημα με πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η ελάφρυνση αυτή δεν θα αλλάξει πολύ την εικόνα στην αγορά φαρμάκου.

Μάλιστα με βάση έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr η δαπάνη του 2023 για την οποία οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη πληρώσει επιστροφές και εκπτώσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει από τον υπουργό υγείας, αλλά θα προστεθούν 400 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για το 2025 που θα δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις.

Οι μικροδιορθώσεις στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν γίνονται βέβαια τυχαία, καθώς όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, πολλοί εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και καιρό στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης ώστε να αλλάξει το στρεβλό σύστημα που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να προσθέσει κονδύλια στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, συνεπώς η κατάσταση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί πολύ.

Ίσως γι’ αυτό ο υπουργός υγείας δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες όταν συνομιλεί με εκπροσώπους του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας.

Όμως όσο θα συνεχίζεται αυτή η δυσλειτουργική κατάσταση στον τομέα των φαρμάκων, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος νέες καινοτόμες θεραπείες αλλά και άλλα σκευάσματα να μην φθάνουν στη χώρα μας και στους Έλληνες ασθενείς επειδή οι μητρικές εταιρείες δεν επιδιώκουν να τις διαθέσουν στη χώρα μας λόγω της μη συμφέρουσας αγοράς.

ειδήσεις τώραδημόσια νοσοκομείαΆδωνις ΓεωργιάδηςεφημερίεςΕΣΥ