Υγεία|09.10.2024 06:45

Στον ΕΟΠΥΥ μετά από 9 μήνες ο Άδωνις Γεωργιάδης: Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα - Οι έλεγχοι και το νέο μέτωπο με τους εργαστηριακούς γιατρούς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για μια άκρως συμβολική επίσκεψη του κ.Γεωργιάδη, καθώς εδώ και 9 μήνες που ανέλαβε το υπουργείο υγείας δεν είχε επισκεφθεί τον μεγαλύτερο Οργανισμό υγείας της χώρας ούτε καν εθιμοτυπικά.

Προς ώρας οι ακριβείς λόγοι της επίσκεψης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να δώσει οδηγίες στα στελέχη του Οργανισμού προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτατες διαδικασίες στην ενσωμάτωση των νέων μέτρων που έχει ορίσει για τα φάρμακα, τις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές, και να εστιάσουν στους ελέγχους οι οποίοι τους τελευταίους μήνες είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.

Κάτι που εξάλλου διεφάνη και από την πρόσφατη έκθεση του συνηγόρου του πολίτη που περιέγραφε ελέγχους οι οποίοι όμως ουσιαστικά γίνονταν σε βάρος των ασφαλισμένων, οι οποίοι νοσηλεύονταν στις ιδιωτικές κλινικές και υποχρεώνονταν με διάφορα προσχήματα.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους πάντως επειδή ακριβώς δεν πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες έχουν κληθεί ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο.

Η ατζέντα του υπουργού

Όπως αναφέρουν με πληροφορίες του ethnos.gr βασικό θέμα στην ατζέντα του υπουργού υγείας αναμένεται να είναι και τα φάρμακα και η φαρμακευτική δαπάνη που περνά μέσα από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα βασικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Γεωργιάδης αφού επιχειρεί να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη ώστε να μην είναι υποχρεωμένες οι φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν χρήματα στα κρατικά ταμεία λόγω της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Από την άλλη ανοικτό παραμένει το μέτωπο του ΕΟΠΥΥ αλλά και της κυβέρνησης, με τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών.

Τις τελευταίες ημέρες εργαστηριακοί γιατροί, διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα είναι σε απόγνωση και αναμένεται σταδιακά να προχωρούν σε κινητοποιήσεις λόγω ενός αιφνιδιαστικού clawback (σ.σ.: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης δαπάνης) που τους επιβάλλεται από το 2023.

Για τον λόγο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απέστειλε εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ και απειλεί με κινητοποιήσεις εάν δεν αποσυρθεί το έκτακτο clawback.

ειδήσεις τώραφαρμακευτικά σκευάσματαΕΟΠΥΥΆδωνις Γεωργιάδης