Υγεία|29.10.2024 10:39

Έχετε μαύρα κουζινικά; Πετάξτε τα! Τι δείχνει έρευνα για την υγεία

Newsroom

Τα μαύρα πλαστικά είδη κουζίνας και ειδικά αυτά που είναι από ανακυκλώσιμα υλικά μπορεί να είναι ωραία αισθητικά αλλά κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγείας μας. Σύμφωνα με νέα μελέτη, περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα τοξικών επιβραδυντικών φλόγας. Και αυτό δεν αναφορά μόνο τα κουζινικά αλλά διάφορα καθημερινά οικιακά αντικείμενα, καθώς και παιδικά παιχνίδια.

Τα επιβραδυντικά φλόγας είναι χημικές ουσίες που μπαίνουν στα προϊόντα για να τα καταστήσουν λιγότερο πιθανό να πιάσουν φωτιά ή να καούν.

Όμως, σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής, ορισμένες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, όπως η τετραβρωμοβισφαινόλη Α ή το τριοξείδιο του αντιμονίου, έχουν συνδεθεί με προβλήματα ανάπτυξης του εμβρύου σε έγκυες γυναίκες ή ακόμη και με ηπατική βλάβη.

300% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο

Η μελέτη έδειξε επίσης πως άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα PBDEs στο αίμα είχαν περίπου 300% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Η decaBDE απαγορεύτηκε πλήρως το 2021 από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ωστόσο βρέθηκε στο 70% των δειγμάτων που εξετάστηκαν, σε επίπεδα που κυμαίνονταν από πέντε έως 1.200 φορές μεγαλύτερα από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 10 μερών ανά εκατομμύριο.

«Θα συνιστούσα να μη χρησιμοποιείτε μαύρο πλαστικό για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, και να μην αγοράζονται παιχνίδια με μαύρα πλαστικά κομμάτια», δήλωσε στο CNN η τοξικολόγος Linda Birnbaum, πρώην διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας.

Με βάση την έκθεση σε μολυσμένα μαύρα πλαστικά σκεύη κουζίνας, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα άτομο θα μπορούσε να εκτεθεί κατά μέσο όρο σε 34,7 μέρη decaBDE ανά εκατομμύριο κάθε μέρα.

Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemosphere, διεξήχθη από την Toxic-Free και το Ινστιτούτο για τη Ζωή και το Περιβάλλον του Άμστερνταμ, στο Πανεπιστήμιο Vrije.

Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Οι ειδικοί τονίζουν πως υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο από την έκθεση στα επικίνδυνα αυτά επιβραδυντικά φλόγας.

Το πρώτο και βασικότερο είναι να αντικαταστήσετε τα πλαστικά σκεύη της κουζίνας σας με κουζινικά από ανοξείδωτο ατσάλι ή άλλα υλικά που δεν έχουν πλαστικό, πχ ξύλινα. 

Επίσης, το ξεσκόνισμα, το σφουγγάρισμα και το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα θα απομακρύνουν τη σκόνη που πιθανώς είναι μολυσμένη με πλαστικά και άλλες ανησυχητικές χημικές ουσίες εκτός από τα επιβραδυντικά φλόγας, ενώ το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο σωστός αερισμός μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Όσον αφορά τις μαύρες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, θα πρέπει να πεταχτούν και το φαγητό να τοποθετηθεί σε ένα γυάλινο, ανοξείδωτο ή κεραμικό δοχείο ή πιάτο.

Ακόμη, καλό είναι τα μαύρα μπολ και τάπερ να μην ζεσταίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων ή με άλλο τρόπο, καθώς η θερμότητα ενθαρρύνει την έκχυση χημικών ουσιών στο φαγητό.

μελέτηπλαστικάχημικάμαγειρικήέρευναειδήσεις τώρακουζίνα