Υγεία|29.10.2024 19:11

Η5Ν1: Η γρίπη των πουλερικών, με 55% θνητότητα, είναι η επόμενη πανδημία; SOS από τον καθηγητή Ζαούτη

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου για την γρίπη των πουλερικών -που έχει ονομαστεί ως Η5Ν1 – κρούει ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος προειδοποιεί για νέα πανδημία, με πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον κορονοϊό. Και αυτό γιατί ο Η5Ν1 παρουσιάζει 55% θνητότητα.

Τα πρώτα κρούσματα πριν από δύο χρόνια

Ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογικίας στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε στο Action24 ότι η ανθρωπότητα είναι μπροστά στο ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας, που έχει πιο επικίνδυνα στοιχεία.

Ο Η5Ν1 είναι ένας ιός που εντοπίστηκε στην Ευρώπη το 2022, καθώς δύο εργάτες ανειχνεύτηκαν θετικοί, ενώ προηγουμένως συμμετείχαν σε αντιμετώπιση εστίας γρίπης σε πουλερικά στην Ισπανία. Αμφότεροι δεν εμφάνισαν συμπτώματα, ούτε ο ιός βρέθηκε σε μεγάλη ποσότητα στα δείγματα, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για έναν ασθενή στην Αγγλία, ο οποίος είχε πάπιες που εμφάνισαν νοσηρότητα και θανάτους από τον Η5Ν1.

Προς το παρόν, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του στον άνθρωπο συμβαίνει δύσκολα, καθώς απαιτεί στενή επαφή χωρίς προφυλάξεις με τα πτηνά που νοσούν, καθώς και με μολυσμένο περιβάλλον. Πάντως, αν ένας άνθρωπος νοσήσει, τότε τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα.

«Πανδημία υπάρχει όταν ένας ιός μπορεί να κολλήσει από άνθρωπο σε άνθρωπο»

Με δηλώσεις του στο Action24, o Θεοκλής Ζαούτης ξεκαθάρισε ότι πολλοί ιοί είναι υπό παρακολούθηση, ωστόσο αυτοί που οδηγούν σε πανδημία είναι όσοι μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Σε νέα πανδημία θα μας οδηγήσουν οι αναπνευστικοί ιοί, οι οποίοι μεταδίδονται με διάφορους τρόπους, όπως ο βήχας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιατρικής.

«Το κλειδί για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο για την πανδημία, είναι το πώς μεταδίδεται ο ιός. Η γρίπη, από τις αρχές του αιώνα, είναι ο ιός που μεταλλάσσεται διαρκώς. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά το 1918 τη μεγάλη ισπανική πανδημία και, η αλήθεια είναι, πως από αυτόν τον ιό περιμέναμε την επόμενη πανδημία, αλλά μάς ήρθε ο κορονοϊός» υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Επειδή γίνεται συζήτηση για ένα στέλεχος της γρίπης, των πτηνών, αυτός ο ιός είναι υπό παρακολούθηση παγκοσμίως, επειδή μπορεί να μεταφερθεί από τα πτηνά στα θηλαστικά, στις αγελάδες. Έχει κάνει αυτό το βήμα και εμείς, εξάλλου, είμαστε θηλαστικά» πρόσθεσε.

«Μάλιστα, έχουν μολυνθεί άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε αυτά τα ζώα, με τη θνησιμότητα να αγγίζει το 55%. Υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτή η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

πανδημίαγιατρόςΕΟΔΥιός