Υγεία|03.11.2024 09:59

Θέλετε να ξυπνάτε χαρούμενοι; Αυτές είναι 7 κακές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγονται πριν τον ύπνο

Newsroom

Το να ξυπνήσεις ανανεωμένος και χαρούμενος το πρωί έχει να κάνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και με το πώς θα κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν γεμάτοι χαρά τείνουν να αποφεύγουν ορισμένες κακές συνήθειες πριν ξαπλώσουν.

Ποιες είναι όμως αυτές; Ας ρίξουμε μια ματιά σε 7 συνήθειες πριν από τον ύπνο που πρέπει να κόψετε αν θέλετε να ξυπνάτε χαρούμενοι.

Τρώτε αργά το βράδυ

Το τσιμπολόγημα φαγητού αργά τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Κρατάει το σώμα μας σε εγρήγορση όταν θα έπρεπε να ξεκουράζεται και μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και δυσφορία. Το να αποφεύγεις να τρως αργά το βράδυ βοηθά να ξυπνάς καλύτερα το πρωί.

Σκρολάρισμα στα social media

Έρευνα δείχνει ότι η χρήση οθονών αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου και τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης του οργανισμού μας, της ορμόνης του ύπνου. Μία «ψηφιακή αποτοξίνωση» πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι το «κλειδί» για να ξυπνάτε χαρούμενοι κάθε πρωί.

Κατανάλωση καφεΐνης αργά μέσα στην ημέρα

Το να πιεις αργά το απόγευμα έναν καφέ μπορεί να ακούγεται απολαυστικό, αλλά μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο και ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα.

Η καφεΐνη έχει χρόνο ημιζωής περίπου 6 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ στις 6 μ.μ., περίπου η μισή καφεΐνη θα εξακολουθεί να υπάρχει στον οργανισμό σας τα μεσάνυχτα.

Και μαντέψτε τι κάνει η καφεΐνη; Αναστέλλει τη δράση μιας χημικής ουσίας που προκαλεί ύπνο στον εγκέφαλό μας, κρατώντας μας σε εγρήγορση όταν πρέπει να ξεκουραστούμε. Έτσι, ενώ αυτός ο καφές αργά το απόγευμα μπορεί να φαίνεται ακίνδυνος, θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί συχνά αποφεύγουν την καφεΐνη αργά μέσα στην ημέρα. Ίσως είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον απογευματινό καφέ με ένα χαλαρωτικό τσάι από βότανα.

Παράλειψη μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου

Όσοι ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί συνήθως έχουν μια σταθερή ρουτίνα πριν πέσουν να κοιμηθούν. Η ανάγνωση ενός βιβλίου, ο διαλογισμός ή λίγες ελαφριές διατάσεις πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσουν να αλλάξει όλο το επόμενο πρωινό σας καθώς το να ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα σηματοδοτεί στο σώμα σας ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε για ύπνο. Σας βοηθά να μεταβείτε από την πολυάσχολη καθημερινότητα σε μια ήρεμη και γαλήνια νύχτα.

Ασυνέπεια στην ώρα ύπνου

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι νιώθετε σαν να έχετε τζετ λαγκ μετά από μια νύχτα που μείνατε ξύπνιοι αργότερα από το συνηθισμένο; Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας ευδοκιμεί με συνέπεια, ειδικά όταν πρόκειται για τον ύπνο.

Το σώμα μας ακολουθεί έναν φυσικό 24ωρο κύκλο που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Όταν πηγαίνουμε για ύπνο και ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ευθυγραμμίζουμε τον εαυτό μας με αυτόν τον ρυθμό, γεγονός που μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα και να ξυπνήσουμε ανανεωμένοι. Από την άλλη πλευρά, οι ασυνέπειες στους χρόνους ύπνου μπορούν να ανατρέψουν το εσωτερικό μας ρολόι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ύπνου.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί συνήθως τηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. 

Πηγαίνοντας για ύπνο με κακή διάθεση

Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και μερικές μέρες είναι πιο δύσκολες από άλλες. Αλλά ένα πράγμα που αποφεύγουν οι άνθρωποι που ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί είναι να πηγαίνουν για ύπνο με αρνητικά συναισθήματα.

Το να κρατάτε το άγχος της ημέρας, τους άλυτους καβγάδες ή τις αρνητικές σκέψεις λίγο πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και τη διάθεσή σας το επόμενο πρωί.

Αφήστε τις ανησυχίες σας λοιπόν για το πρωί.

Δουλεύοντας μέχρι αργά

Η εργασία μέχρι αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να επηρεάσει τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα. Η δημιουργία ορίων μεταξύ εργασίας και ξεκούρασης μπορεί να είναι κρίσιμη για να ξυπνάτε χαρούμενοι κάθε πρωί. Είναι θέμα ισορροπίας.

ειδήσεις τώραύπνοςsocial mediaκαφεΐνη