Τα «παντοτινά χημικά» είναι πιθανόν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά
NewsroomΕπιστήμονες ολοκλήρωσαν μελέτη σχετικά με τις χημικές ουσίες PFAS, οι οποίοι είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά» και είναι πιθανό να συνδέονται με τη δυσλειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου, αλλά και να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη σε νεαρούς ανθρώπους.
Τι έδειξαν τα στοιχεία της μελέτης
Οι PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε καθημερινά προϊόντα, όπως τα έπιπλα, οι συσκευασίες τροφίμων και τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη. Επιπλέον, ονομάζονται παντοτινά χημικά γιατί χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να διασπαστούν το περιβάλλον, αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό. Σημειώνεται ότι η έκθεση ανθρώπων στα PFAS θεωρείται ότι προκαλεί προβλήματα υγείας (ηπατική βλάβη, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας, καρκίνο και νεφροπάθεια).
Στην έρευνα συμμετείχαν νεαροί ενήλικες, οι οποίοι διέτρεχαν κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών και οι επιστήμονες παρακολούθησαν 78 συμμετέχοντες από 17 έως 22 ετών. Στο πρώτο στάδιο, πήραν από τους συμμετέχοντες δείγματα αίματος και κοπράνων, προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα PFAS, αλλά και να αναλύσουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου τους.
Μετά από τέσσερα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι η νεφρική λειτουργία των ατόμων με υψηλότερο έκθεση σε PFAS επιδεινώθηκε σημαντικά. Επιπλέον, μειώθηκε κατά 2,4% η κρεατινίνη.
«Αυτό είναι ένα μικρό αλλά ανησυχητικό εύρημα, καθώς η ενηλικίωση είναι ένα κρίσιμο παράθυρο ανάπτυξης για τη λειτουργία των νεφρών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.
Τα δείγματα αίματος και κοπράνων που λήφθηκαν από 45 συμμετέχοντες, υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες επηρεάζουν την υγεία των νεφρών μέσω του μικροβιώματος του εντέρου.
«Είδαμε ότι η έκθεση στο PFAS άλλαζε δυνητικά τη σύνθεση του μικροβιώματος, που σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων και χαμηλότερους αντιφλεγμονώδεις μεταβολίτες», εξήγησε η επιστήμονας δημόσιας υγείας Χέιλι Χάμσον.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science of the Total Environment».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό