Γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη σε έφηβο στον Καναδά - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
NewsroomΑνησυχία επικρατεί στους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι έφηβος που νοσηλεύεται με γρίπη των πτηνών στο Βανκούβερ του Καναδά ενδέχεται να έχει μολυνθεί από μια μεταλλαγμένη παραλλαγή του ιού H5N1 που τον καθιστά πιο μεταδοτικό μεταξύ των ανθρώπων.
Δεν έχουν εντοπιστεί άλλα κρούσματα
Όπως αναφέρει το CNN, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός έχει μεταδοθεί πέρα από τον συγκεκριμένο ασθενή. Μετά την παρακολούθηση δεκάδων πιθανών επαφών μεταξύ των φίλων, της οικογένειας και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης του εφήβου, «δεν έχουν εντοπιστεί περαιτέρω κρούσματα», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η δρ Μπόνι Χένρι, υπεύθυνη υγείας της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας. Αυτό σημαίνει ότι ο μεταλλαγμένος ιός δεν εξαπλώνεται και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν άλλον.
Όμως οι επιστήμονες λένε ότι οι γενετικές αλλαγές είναι μια υπενθύμιση του τι είναι ικανός να προκαλέσει ο ιός αν συνεχίσει να εξαπλώνεται.
«Σίγουρα, αυτή είναι μία από τις πρώτες φορές που βλέπουμε πραγματικά στοιχεία αυτού του είδους των μεταλλάξεων προσαρμογής στον συγκεκριμένο ιο», δήλωσε ο Δρ Jesse Bloom, ιολόγος υπολογισμού στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson.
Ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 που μόλυνε τον έφηβο, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, δεν είναι το ίδιο στέλεχος που μεταδίδεται στα βοοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει στενότερη σχέση με ένα στέλεχος Η5Ν1 που κυκλοφορεί σε άγρια πτηνά, όπως οι χήνες στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού. Παρόλο που και τα δύο στελέχη είναι H5N1, είναι διακριτά, με τον ίδιο τρόπο που οι Delta και Omicron ήταν διαφορετικές εκδόσεις του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί το Covid.
Έχει τραβήξει την προσοχή των ιολόγων
Οι τρεις μεταλλάξεις εντοπίστηκαν σε τμήματα του γονιδιώματος του ιού που καθιστούν πιο εύκολη την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Έχει τραβήξει την προσοχή πολλών ιολόγων της γρίπης, επειδή κάποια τμήματα της αλληλουχίας του ιού φέρουν ενδείξεις ορισμένων ανησυχητικών τύπων μεταλλάξεων», είπε.
Οι ιοί της γρίπης εισέρχονται στα κύτταρα προσκολλώντας στα σιαλικά οξέα. Τα πουλιά έχουν μια αφθονία ενός είδους σιαλικού οξέος που ονομάζεται άλφα 2,3, ενώ οι άνθρωποι έχουν κυρίως άλφα 2,6 σιαλικό οξύ, ιδιαίτερα στη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες.
Ο Δρ. Σκοτ Χένσλεϊ, μικροβιολόγος και ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που ειδικεύεται στη μελέτη των ιών της γρίπης, δήλωσε ότι δεκαετίες βασικής έρευνας έχουν δείξει ποιες μεταλλάξεις πρέπει να προσέχουν οι επιστήμονες. Ο ερευνητής μελέτησε την αλληλουχία του ιού και εντόπισε τις μεταλλάξεις που θα επέτρεπαν στον ιό να προσαρμοστεί ώστε να προσκολλάται πιο εύκολα στα σιαλικά οξέα του ανθρώπου.
Ένα μέρος στο ανθρώπινο σώμα όπου οι υποδοχείς άλφα 2,3 είναι άφθονοι, είναι το μάτι, σύμφωνα με τον ερευνητή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό H5N1 στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφάνισαν κοκκίνισμα των ματιών ως πρώιμο σύμπτωμα, υποδηλώνοντας ότι ο ιός εισήλθε στο σώμα από εκεί. Ο Καναδός έφηβος επίσης εμφάνισε κοκκίνισμα των ματιών, αλλά ανέπτυξε και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ίσως ως αποτέλεσμα των μεταλλάξεων που άρχισε να αποκτά ο ιός καθώς αντιγραφόταν στο σώμα, είπε ο ερευνητής.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η αρχή μιας πανδημίας, τόνισε. Η καλύτερη προσαρμογή του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα είναι η αρχή, αλλά δεν αρκεί για να πυροδοτήσει μια πανδημία.
«Πρέπει να κάνουμε πολλές μελέτες σε αυτή τη φάση. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται πιο εύκολα» σημείωσε.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εντοπιστεί 53 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, ενώ αναφέρονται συνεχώς κρούσματα σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, σε πουλερικά και σε άγρια ??πτηνά.
- Νέα σελίδα στη ζωή της Λίλι Άλεν - Χώρισε και άνοιξε προφίλ σε εφαρμογή γνωριμιών
- «Απαιτούμε τα δικαιώματα μας»: Στους δρόμους οι χριστιανοί της Συρίας -Αναφορές για πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου
- «Καμπανάκι» στην ΕΕ: Οι αποθήκες φυσικού αερίου αδειάζουν με εκρηκτικούς ρυθμούς
- Αμφιλοχία: Μυστήριο με τον πνιγμό του 27χρονου ποδοσφαιριστή - Τι οδήγησε στη βουτιά «θανάτου»;