Φάρμακα: Γιατί οι ασθενείς πληρώνουν 1,8 δισ. ευρώ από την τσέπη τους
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΑυξάνεται χρόνο με το χρόνο η συνολική συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων. Οι πολίτες παρότι θεωρητικά αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση για τις θεραπείες που χρειάζονται, στο τέλος πληρώνουν πολύ περισσότερα από την τσέπη τους σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να καταβάλουν.
Άλλωστε οι ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται στα ύψη και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια μεγαλύτερη κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών από την πλευρά της πολιτείας.
Ωστόσο, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη όσο περνά ο καιρός έχει ανοδική τάση ενώ συχνά οι ασθενείς προκειμένου να αποφύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αγοράζουν από τα φαρμακεία κατευθείαν με δικά τους χρήματα τα απαραίτητα σκευάσματα.
Είναι ενδεικτικό με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, ότι το 2023 οι πολίτες πλήρωσαν 1,8 δισ ευρώ για την αγορά των φαρμάκων τους. Συγκεκριμένα η ιδιωτική δαπάνη από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή κινήθηκε στα 434 εκατομμύρια ευρώ.
Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα για τα φάρμακα που ζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ υπάρχει θεσμοθετημένη συμμετοχή για τους ασθενείς που μπορεί να είναι μηδενική, 10% ή και 25%.
Παράλληλα οι ασθενείς κατέβαλαν για το έτος 2023, 300 εκατομμύρια ευρώ για τη διαφορά που προκύπτει από τη λιανική τιμή πώλησης ενός φαρμάκου μέχρι την τιμή αποζημίωσης, ένα σύστημα που άρχισε να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και έχει επιβαρύνει επιπλέον όπως φαίνεται τις τσέπες των πασχόντων.
Κατά τα άλλα για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν 391 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά φάρμακα τα οποία πωλούνταν σε χαμηλές τιμές έχουν βγει από τη λίστα αποζημίωσης και πλέον πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή, κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να τα αγοράζουν με το κόστος να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την τσέπη τους.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η αρνητική λίστα στην οποία είναι ενταγμένα τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται (θεωρητικά τουλάχιστον) ιατρική συνταγή, αλλά δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Για τα σκευάσματα αυτά οι ασθενείς κατέβαλαν για το 2023 συνολικά 130 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως πολύ συχνά στη χώρα μας προκειμένου να αποφύγουν τη γραφειοκρατία οι ασθενείς, ή μία επίσκεψη σε γιατρό που θα τους επιβαρύνει επίσης οικονομικά, αγοράζουν κατευθείαν από το φαρμακείο της γειτονιάς τους τα θεραπευτικά τους προϊόντα καταβάλλοντας το σύνολο του κόστους από την τσέπη τους.
Για την περυσινή χρονιά το κόστος για τις αγορές αυτές των φαρμάκων ανήλθε στα 557 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι το σύνολο της ιδιωτικής δαπάνης για το 2023 έφθασε στο 1,812 δις ευρώ, ποσό που αποτελεί από τα υψηλότερα τα τελευταία χρόνια.
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
- Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
- Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες