Το καλοκαίρι είναι ο καλύτερος… γιατρός
Θοδωρής ΛαΐναςΜπορεί το καλοκαίρι να είναι µια εποχή που πολλοί το περιµένουν να έρθει για να κερδίσουν κάποιες µέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης, κυρίως κοντά στη θάλασσα, αλλά από την άλλη είναι και µια εποχή που οι υψηλές θερµοκρασίες είτε από µόνες τους είτε σε συνδυασµό µε άλλες συνθήκες, όπως η άπνοια, τα αυξηµένα επίπεδα υγρασίας ή το τσιµέντο, η άσφαλτος και οι λαµαρίνες των αυτοκινήτων στις πόλεις, δηµιουργούν κυριολεκτικά ασφυξία.
Όµως τα τελευταία χρόνια οι επιστήµονες ανακαλύπτουν συνεχώς ολοένα και περισσότερες ευεργετικές συνέπειες που έχει το καλοκαίρι στη φυσική, πνευµατική αλλά και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Μεγάλη έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία, στην οποία συµµετείχαν 11.000 άτοµα, έδειξε ότι οι καλοκαιρινές συνθήκες µειώνουν τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε σχέση µε τις συνθήκες που επικρατούν τον χειµώνα. Ως γνωστόν το ηλιακό φως παίζει κεντρικό ρόλο στη σύνθεση της βιταµίνης D και γι’ αυτό τα επίπεδά της αυξάνονται στον ανθρώπινο οργανισµό το καλοκαίρι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η βιταµίνη D έχει προστατευτικό ρόλο στην καρδιακή λειτουργία, αφού όσο αυξάνονται τα ποσοστά της τόσο µειώνονται τα επίπεδα της βλαβερής για τον οργανισµό χοληστερόλης.
Άλλες µελέτες έχουν δείξει ότι η (λελογισµένη) έκθεση στο ηλιακό φως λειτουργεί προστατευτικά σε διαφόρων ειδών καρκίνους. Το καλοκαίρι παρουσιάζεται αύξηση της κατανάλωσης φρούτων που έχουν αυξηµένα επίπεδα της βιταµίνης C και άλλων ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισµό αντιοξειδωτικών στοιχείων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα. Αυτή την εποχή επίσης συνήθως καταναλώνουµε λιγότερες θερµίδες απ’ ό,τι τον χειµώνα, κάτι που σηµαίνει ότι αποµακρυνόµαστε από παχυντικές τροφές. Μπορεί η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία να είναι βλαβερή για το δέρµα µας, όµως σύµφωνα µε επιστήµονες του νοσοκοµείου St. Thomas Hospital στο Λονδίνο, αν αντί για στατική έκθεση στον ήλιο (ηλιοθεραπεία) κάνουµε βόλτες περπατώντας, η ηλιακή ακτινοβολία θα έχει ευεργετικές συνέπειες σε διάφορες δερµατοπάθειες, όπως ακµή, ψωρίαση, δερµατίτιδα κ.ά.
Φυσικά η αύξηση της κατανάλωσης νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο έχει από µόνη της πλήθος ευεργετικών αποτελεσµάτων για τον οργανισµό από την καλύτερη απόρριψη τοξινών µέχρι και την οµαλότερη λειτουργία της πέψης. Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καθαρός από νέφη ηλιόλουστος ουρανός και οι ξηρές ατµοσφαιρικές συνθήκες εµποδίζουν την εµφάνιση ηµικρανιών.
Αντιστρές βόλτα στην παραλία
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα µελέτη πραγµατοποίησαν ειδικοί του Πανεπιστηµίου Exeter στη Βρετανία, στην οποία αποκάλυψαν µια σειρά από ευεργετικές συνέπειες που έχει η παρουσία του ανθρώπου σε µια… παραλία.
Οι ήχοι της θάλασσας ενεργοποιούν µια σειρά από εγκεφαλικές λειτουργίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσµα να παράγουν συναισθήµατα ηρεµίας και γαλήνης, ενώ παράλληλα µειώνουν την παραγωγή ορµονών που συνδέονται µε την κακή διάθεση και το στρες. Η έκθεσή µας στο θαλάσσιο περιβάλλον ενεργοποιεί, σύµφωνα µε αυτήν τη µελέτη, έναν µηχανισµό καλύτερης απορρόφησης του οξυγόνου, κάτι που µε τη σειρά του έχει µια σειρά από ευεργετικές συνέπειες στον οργανισµό µας.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες