Υγεία|27.06.2019 11:45

Το μέλλον της Υγείας κρύβεται στην νανοτεχνολογία

Βασίλης Ιγνατιάδης

Οφθαλµικοί φακοί καταρράκτη που ενσωµατώνουν νανοσωµατίδια µε αντιφλεγµωνώδες φάρµακο και τα απελευθερώνουν σε ελεγχόµενες δόσεις στο χειρουργηµένο µάτι, αντικαθιστώντας τις σταγόνες. Νανοσωµατίδια που διεισδύουν στο τοίχωµα της αρτηρίας, αποτρέποντας το έµφραγµα. Εφαρµογές της νανοτεχνολογίας στην οφθαλµολογία και στην καρδιολογία, που δοκιµάζονται σήµερα σε πειραµατόζωα, βρίσκονται στον προθάλαµο της κλινικής ιατρικής πράξης και δεν θα αργήσει η εποχή της εφαρµογής τους σε ανθρώπους. Στην πρωτοπορία της διεθνούς έρευνας στη νανοϊατρική βρίσκεται το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και όλες οι τελευταίες εξελίξεις θα συζητηθούν, µεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας που ξεκινά το ερχόµενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Πειραµατικό στάδιο Σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, που θα πραγµατοποιηθεί µε τη συµµετοχή ερευνητών του εργαστηρίου και ειδικών γιατρών των νοσοκοµείων «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν δύο συγκεκριµένα παραδείγµατα, που εφαρµόζονται σε πειραµατικό στάδιο και αφορούν τη νανοοφθαλµολογία και την καρδιολογία, αντίστοιχα.

«Επιδιώκουµε να γνωρίσουν οι γιατροί τη νανοτεχνολογία και τις δυνατότητες εφαρµογής της στην κλινική πράξη, να την αγκαλιάσουν και να µην τη βλέπουν ως προϊόν επιστηµονικής φαντασίας» είπε χαρακτηριστικά η καρδιολόγος και υπεύθυνη της µονάδας νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, προσθέτοντας πως είναι πολύ µεγάλες οι δυνατότητες εφαρµογής νανοσωµατιδίων για τη στοχευµένη µεταφορά φαρµάκων σε συγκεκριµένα όργανα του ανθρώπινου σώµατος.

Νανοϊατρική

Συγκεκριµένα, όπως είπε, υπάρχουν άλυτα προβλήµατα της οφθαλµολογίας σήµερα, σε παθήσεις του αµφιβληστροειδούς και του κερατοειδούς, στα οποία η νανοϊατρική µπορεί να δώσει λύσεις.

«Οι φακοί του καταρράκτη παθαίνουν συχνά φλεγµονές, µε αποτέλεσµα οι ηλικιωµένοι να χρειάζεται να βάζουν συνεχώς οφθαλµικές σταγόνες και να υπάρχει µεγάλος κίνδυνος απόρριψής τους» είπε και προσέθεσε: «Μπορούµε να προσθέσουµε µια επικάλυψη στον φακό καταρράκτη, µε µια νανοπλατφόρµα µεταφοράς φαρµάκου. Αυτή θα απελευθερώνει ελεγχόµενα το φάρµακο στις δόσεις που θέλουµε και µε τη συχνότητα που θέλουµε».

Η συγκεκριµένη εφαρµογή δοκιµάζεται σήµερα σε πειραµατόζωα, όπως και αυτή που αφορά την καρδιολογία. «Νανοσωµατίδια µε αντιοξειδωτικά και άλλα αντιφλεγµονώδη φάρµακα διεισδύουν στο τοίχωµα της αρτηρίας προστατεύοντάς την και αποτρέπουν το έµφραγµα» ανέφερε η κυρία Καραγκιοζάκη, προσθέτοντας πως αυτό µπορεί να σώσει τις ζωές νέων ανθρώπων που έχουν στένωση σε ποσοστό που δεν δικαιολογεί επέµβαση µε µπαλονάκι, αλλά κινδυνεύουν µε έµφραγµα.

800 σύνεδροι από 60 χώρες

Το 16ο πολυσυνέδριο Nanotechnology 2019 θα πραγµατοποιηθεί από τις 29 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, µε τη συµµετοχή άνω των 800 συνέδρων από 60 χώρες του κόσµου, µεταξύ των οποίων διακεκριµένοι επιστήµονες, ερευνητές, εκπρόσωποι βιοµηχανίας και των φορέων χάραξης πολιτικής, αλλά και φοιτητές, που θα πάρουν µέρος στα καθιερωµένα θερινά σχολεία. Στην παράλληλη έκθεση NanoExpo θα παρουσιαστούν τα τελευταία επιστηµονικά επιτεύγµατα και εφαρµογές της νανοτεχνολογίας και των εύκαµπτων οργανικών ηλεκτρονικών, σε τοµείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η υγεία, οι µεταφορές, οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η πληροφορική, η ασφάλεια και η εκπαίδευση. Σε ειδική συζήτηση στρογγυλής τράπεζας θα συζητηθούν ο ρόλος και η συνεισφορά των γυναικών στις νανοεπιστήµες και τεχνολογίες.

νανοτεχνολογίαΕργαστήριο Νανοτεχνολογίας