Υγεία | 28.07.2019 14:48

Γρίπη των πτηνών: Σε επιφυλακή η Ελλάδα - Ο ιός μπορεί να προσβάλλει και τον άνθρωπο

Newsroom

Επιστρέφει ο εφιάλτης της γρίπης των πτηνών σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη χώρα μας να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή. Ως γνωστό ο ιός αυτός μπορεί να μεταλλαχθεί και να προσβάλει και τον άνθρωπο. Το 2017 και το 2018 μόνο στη γειτονική Ιταλία τα κρούσματα ήταν 45. Και για τον λόγο αυτό, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να παράσχουν έκτακτη ενίσχυση στους Ιταλούς παραγωγούς αβγών και πουλερικών.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα από τη γρίπη των πτηνών, όμως βρίσκεται σε ετοιμότητα και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να “χαλαρώσει”, όταν έχουμε τόσο κοντά σε μας τόσο πολλά κρούσματα!

Συγκεκριμένα, μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2017 και 30ής Ιουνίου 2018, επιβεβαιώθηκαν από την Ιταλία 45 κρούσματα γρίπης των πτηνών, που έπληξαν πάπιες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες και όρνιθες. Η Ιταλία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης και την πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων.

Το έκτακτο μέτρο, που προβλέπεται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) και της ΚΑΠ, θα παράσχει στήριξη στους παραγωγούς που επλήγησαν από τα κρούσματα και οι οποίοι υπέστησαν οικονομικές απώλειες. Η οικονομική στήριξη θα ανέλθει συνολικά σε 64,2 εκατ. ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί μεταξύ της Ε.Ε. και του ιταλικού προϋπολογισμού.

«Τα μάτια μας δεκατέσσερα»        

«Αυτά τα νοσολογικά προβλήματα είναι σοβαρά. Η γρίπη υπάρχει σε όλα τα είδη. Οι ιοί είναι συγγενείς. Μάλιστα, όταν διασταυρώνονται, υπάρχει ο κίνδυνος παραγωγής νέων στελεχών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθούν νέα στελέχη με άγνωστες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης. Και προσθέτει ότι «επειδή η γρίπη προκαλεί απίστευτες θνησιμότητες, πέρα απ’ τον κίνδυνο για τον άνθρωπο, η χώρα μας δίνει ιδιαίτερο βάρος και λαμβάνονται πάντα σοβαρά μέτρα με το παραμικρό κρούσμα...».

Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης υπενθυμίζει ότι η γρίπη μπορεί να εμφανιστεί παντού. «Υπάρχει στα άλογα. Υπάρχει στους χοίρους... Και να μην ξεχνάμε ότι η γρίπη της Ισπανίας το 2017 ήταν το αποτέλεσμα της γρίπης των χοίρων. Υπάρχει μια αλληλεξάρτηση και ένας αλληλοεπηρεασμός με τη γρίπη στους ανθρώπους και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο λαμβάνονται πάντα πάρα πολύ σχολαστικά μέτρα»...

Και μπορεί στην Ελλάδα να μην είχαμε τα τελευταία χρόνια γρίπη των πτηνών, αλλά ο Αλέκος Στεφανάκης επισημαίνει πως «δε χαλαρώνουμε. Κρούσματα εμφανίζονται κατά καιρούς, αλλά λαμβάνονται μέτρα και υπάρχει περιορισμός του προβλήματος. Και αυτό είναι το σημαντικό θέμα της εγρήγορσης πάνω σε αυτά. Έχουμε εξάλλου παντού. Όπως στη γειτονική Ιταλία και σε πολλές άλλες χώρες...».

Στο μεταξύ, όπως απαντάει στις ερωτήσεις μας ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, η Ελλάδα εισάγει από την Ιταλία ζώντα πουλερικά αλλά μόνο για αναπαραγωγή.

Επισημαίνει, πάντως, ότι χρειάζεται να συνεχίσει η Ελλάδα να κάνει τους ελέγχους που απαιτούνται χωρίς να “χαλαρώνει” και πως αυτό που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως γενικότερα στη ζωική παραγωγή, είναι το φαινόμενο των λεγόμενων “ελληνοποιήσεων”, μέσα από το οποίο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουν άρρωστα ζώα (χωρίς ωστόσο στα πτηνά λόγω της σχολαστικότητας των μέτρων να έχουμε προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο).

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές ξεκαθαρίζει ότι πάντα για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να τηρούμε όλους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής, και να ξέρουμε ότι πάντα στο ψήσιμο “σκοτώνονται τα πάντα” λόγω της ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών.

«Πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να γίνονται παρανομίες στη διακίνηση ζωικού κεφαλαίου και σφάγιων και πρέπει να είμαστε σχολαστικοί στην τήρηση της νομοθεσίας και των περιορισμών που υπάρχουν. Όταν αυτά τηρούνται δε δημιουργούνται προβλήματα. Αντίθετα οι εισαγωγές των νοσημάτων δημιουργούνται όταν αρχίζουμε και κάνουμε διάφορες παράνομες μετακινήσεις τύπου “ελληνοποιήσεων”, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους. Ευτυχώς στο κρέας των πτηνών η Ελλάδα έχει αυτάρκεια. Αλλά μην ξεχνάμε ότι επειδή είμαστε στην Ε.Ε. γίνονται εισαγωγές. Και μην ξεχνάτε ότι έχουμε μεγάλη έλλειψη σε ζώα αναπαραγωγής. Και στα πτηνά έρχονται τέτοια πουλερικά από την Ιταλία», καταλήγει ο Αλέκος Στεφανάκης.

Πηγή: NeaKriti.gr

γρίπη των πουλερικών