Υγεία|25.08.2019 16:24

ΕΟΠΥΥ: Εξακόσιες νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς εντός Σεπτεμβρίου

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανοίγει τις πόρτες του ο ΕΟΠΥΥ, έπειτα από επτά χρόνια, για νέες συµβάσεις µε γιατρούς. Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για να κάνει νέες συµβάσεις ανάµεσα σε ιδιώτες γιατρούς και στον ΕΟΠΥΥ, «ξεκλειδώνοντας» τον µεγαλύτερο Οργανισµό Υγείας της χώρας, από τον οποίο είχαν αποκλεισθεί χιλιάδες ενδιαφερόµενοι γιατροί από την ηµέρα ίδρυσής του.  Απώτερος στόχος είναι να καλυφθούν οι πολίτες σε όλη τη χώρα µε δωρεάν ιατρικές επισκέψεις, δεδοµένου ότι σήµερα οι συµβεβληµένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι δυσεύρετοι και ολόκληροι νοµοί παραµένουν ακάλυπτοι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 600 νέες συµβάσεις µε γιατρούς ειδικοτήτων θα γίνουν εντός του Σεπτεµβρίου, µε διαδικασίες-εξπρές. Μεταξύ των 600 συµβάσεων µελετάται να είναι και παιδίατροι -οι οποίοι θα πληρώνονται µε τον παλαιό τρόπο αποζηµίωσης- λόγω της µεγάλης ανάγκης για κάλυψη του παιδικού πληθυσµού εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαµένουν 700.000 άνθρωποι, υπάρχουν µόλις 14 συµβεβληµένοι παιδίατροι. Ταυτόχρονα, εκκρεµεί εκτενής διάλογος µεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το θέµα του οικογενειακού γιατρού, ενώ αναµένεται οι γιατροί να καταθέσουν ολοκληρωµένη πρόταση πριν από τη ∆ΕΘ. 

Διαβουλεύσεις

Οι διαβουλεύσεις για τη γενικότερη επέκταση των συµβάσεων θα συνεχιστούν µε όλα τα συλλογικά όργανα των γιατρών. Ο ιατρικός κόσµος, πάντως, αναµένεται να προτείνει να ανοίξει ο ΕΟΠΥΥ σε όλους τους γιατρούς και όποιος επιθυµεί να κάνει σύµβαση. Να σηµειωθεί ότι από το 2012, όταν άρχισε να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ, είχαν ενταχθεί στον Οργανισµό ιδιώτες γιατροί µε συµβάσεις, διατηρώντας όµως αντίστοιχη σχέση εργασίας µε τα ασφαλιστικά ταµεία, οι κλάδοι των οποίων ενσωµατώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Εδώ και επτά χρόνια δεν έχει γίνει επαναδιαπραγµάτευση για τις συµβάσεις των γιατρών, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται µε συνεχείς παρατάσεις. Το ζήτηµα είναι ότι πολλοί γιατροί που είχαν σύµβαση έχουν αποχωρήσει και οι θέσεις έχουν µείνει κενές, χωρίς όµως να µπορούν να καλυφθούν υγειονοµικά ολόκληρες περιοχές, που έχουν µείνει χωρίς βασικές ειδικότητες. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση µε τους εκπροσώπους των γιατρών (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο) προκειµένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά και για να ξεκινήσει διάλογος για τη γενικότερη ανασυγκρότηση των συµβάσεων των ελευθεροεπαγγελµατιών γιατρών µε τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε, το επόµενο διάστηµα, όπως τονίζουν υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», προβλέπεται να υπάρξει διαπραγµάτευση από την αρχή για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελµατιών γιατρών µε τον Οργανισµό, ώστε να γίνεται καλύτερη κατανοµή των πόρων και βέλτιστη κάλυψη των ασφαλισµένων. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις 600 νέες συµβάσεις θα είναι εξπρές, αφού το σκεπτικό του Βασίλη Κικίλια είναι και να καλυφθούν άµεσα µε ειδικότητες γιατρών περιοχές που σήµερα στερούνται τη δωρεάν ιατρική κάλυψη, αλλά και να γίνει το πρώτο βήµα ώστε να µπορούν νέοι γιατροί να συνάψουν σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ – και αν, µάλιστα, βρίσκονται εκτός Ελλάδας, να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν. Γι’ αυτό και ένα από τα βασικά κριτήρια που θα ορισθούν -όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής»- θα είναι να πρόκειται για νέους γιατρούς, που έχουν ολοκληρώσει ειδικότητα από το 2012 και µετά. Τα κονδύλια για την αποζηµίωση των 600 νέων συµβάσεων µε τους ιδιώτες γιατρούς είναι ήδη διαθέσιµα στον ΕΟΠΥΥ και υπολογίζονται στα 10 εκατ. ευρώ. Με βάση τις υπάρχουσες συµβάσεις, ένας γιατρός, καλύπτοντας τον απαιτούµενο αριθµό των δωρεάν επισκέψεων για τους ασφαλισµένους του Οργανισµού, µπορεί να κερδίσει µέχρι 2.000 ευρώ. 

Ανοιχτό παραµένει το θέµα του οικογενειακού γιατρού, µε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να αναµένεται να καταθέσει ολοκληρωµένη πρόταση πριν από τη ∆ΕΘ

Δικαιότερη κατανομή

Να σηµειωθεί ότι σήµερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει -από τα 5,5 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται- µόλις 85 εκατ. ευρώ για τις ιατρικές επισκέψεις. Με την ένταξη των 600 νέων γιατρών, σε πρώτη φάση, το ποσό θα αυξηθεί στα 95 εκατ. ευρώ, ενώ τους επόµενους µήνες αναµένεται να υπάρξει επανακαθορισµός των κονδυλίων για πιο δίκαιη κατανοµή και καλύτερη κάλυψη των 10 εκατοµµυρίων ασφαλισµένων. Οι 600 νέες συµβάσεις µε γιατρούς θα κατανεµηθούν µε βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σήµερα στις περιοχές της χώρας όπου οι συµβεβληµένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι είτε ελάχιστοι είτε ανύπαρκτοι. Γι’ αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η µελέτη -από ειδική οµάδα που όρισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας- ώστε να βρεθεί ποιες περιοχές της χώρας έχουν τις µεγαλύτερες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό των κενών που υπάρχουν σήµερα και της δυσκολίας ανεύρεσης γιατρού ΕΟΠΥΥ είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ολόκληροι νοµοί χωρίς κανέναν συµβεβληµένο γιατρό. 

Ενδεικτικό παράδειγµα η πόλη της Λευκάδας: µε 8.600 µόνιµους κατοίκους και χιλιάδες τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο, δεν διαθέτει κανέναν συµβεβληµένο καρδιολόγο, κάτι που ισχύει και για την Κεφαλονιά. Στον Νοµό Λέσβου κανένας γυναικολόγος δεν έχει σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ, όπως συµβαίνει άλλωστε και σε πόλεις όπως το Ναύπλιο, το Αργος και η Τρίπολη. Οσο για παιδιάτρους, σε ολόκληρη τη Βοιωτία των 120.000 κατοίκων δεν υπάρχει παιδίατρος συµβεβληµένος, ώστε να µπορούν οι γονείς να πηγαίνουν για εξέταση τα παιδιά τους δωρεάν. Είδος προς… εξαφάνιση είναι και 
οι συµβεβληµένοι πνευµονολόγοι, αφού, για παράδειγµα, στον Νοµό Γρεβενών δεν υπάρχει κανένας, όπως συµβαίνει και στην Ευρυτανία. Στον Νοµό Καβάλας των 124.000 κατοίκων, οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δεν µπορούν να κάνουν δωρεάν επισκέψεις σε δερµατολόγο, αφού δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιµος.

Επίσης, στον Νοµό Λασιθίου δεν υπάρχει κανένας νευρολόγος, όπως και στον Νοµό Ιωαννίνων µε τους 167.000 κατοίκους. Εκατοντάδες ιδιώτες γιατροί εδώ και χρόνια επιδιώκουν να κάνουν συµβάσεις µε τον ΕΟΠΥΥ, την ώρα βέβαια που το σύστηµα ήταν κλειστό. Σήµερα υπάρχουν συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία, µε βάση τις επίσηµες καταγραφές του υπουργείου Υγείας. Φυσικά, τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική. Τα πιο πολλά ιδιωτικά ιατρεία ανήκουν σε παθολόγους, αφού έχουν καταµετρηθεί 3.281 σε όλη τη χώρα. Και οι παιδίατροι, όµως, δεν είναι λίγοι, παρότι ο ΕΟΠΥΥ έχει έλλειψη συµβάσεων µαζί τους (λόγω µη συµφερουσών αποδοχών που είχαν δοθεί), µε 2.581 παιδιατρικά ιατρεία σε όλη την επικράτεια, την ώρα που τα γυναικολογικά ανέρχονται σε 2.371 και τα καρδιολογικά σε 2.316. 

Στο τραπέζι σχέδιο και για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας

Σε ό,τι αφορά στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που  είχε ιδρύσει η προηγούµενη κυβέρνηση (περίπου 100) και στις οποίες είχαν προσληφθεί οικογενειακοί γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) µε συµβάσεις δύο ετών και µε δυνατότητα ανανέωσής τους για άλλα δύο χρόνια, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο για το µέλλον τους. Μέχρι στιγµής, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «¨Εθνους της Κυριακής», ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η νέα κυβέρνηση είναι να διατηρηθούν οι ΤΟΜΥ και πιθανώς στο άµεσο µέλλον να ενσωµατωθούν πλήρως στο ΕΣΥ, αφού ούτως ή άλλως οι περισσότερες έχουν εγκατασταθεί µέσα στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης διαθέσιµων κτιρίων. Άλλωστε, η χρηµατοδότηση των ΤΟΜΥ -η οποία γίνεται µέσω ΕΣΠΑ- λήγει το 2021. Το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το µέλλον των ΤΟΜΥ αναµένεται είναι έτοιµος προς τα τέλη Σεπτεµβρίου. 

ΕΟΠΥΥΤΟΜΥΒασίλης Κικίλιαςυπουργείο Υγείας