Υγεία|19.10.2018 00:02

Γυναίκα μυστήριο ξεκλείδωσε το κύκλωμα των φαρμάκων

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Γυναίκα «μυστήριο»,και μάλιστα καλλίπυγος, που κατά καιρούς έχει συζητηθεί δεόντως στην αγορά Υγείας τόσο για τις γνώσεις της όσο και για τη γοητεία της, και η οποία κάποτε κατείχε υψηλό αξίωμα, κρύβεται πίσω από την αποκάλυψη του κυκλώματος με τα φάρμακα. Όπως περιγράφει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο «Έθνος», είναι η ίδια που παρείχε στην κυβέρνηση τις πληροφορίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, τόσο δημόσια όσο και γνωστά ιδιωτικά, και να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι του ανήθικου, όπως αποδεικνύεται, κυκλώματος που θησαύριζε σε βάρος των Ελλήνων καρκινοπαθών.

Ήταν στα μέσα του 2015 όταν η νεαρή γυναίκα σήκωσε το τηλέφωνο για να ενημερώσει τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εκείνος -όπως περιγράφει πηγή στο «Έθνος»- αμέσως συγκάλεσε μυστική σύσκεψη, παρουσία της γοητευτικής καταγγέλλουσας, δύο-τριών υπηρεσιακών στελεχών του ΕΟΦ αλλά και εκπροσώπων των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο γραφείο του υπουργού.

Οι διασταυρωμένες πληροφορίες που παρείχε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η νεαρή γυναίκα, η οποία να σημειωθεί ότι κατείχε εκείνη την περίοδο υψηλό αξίωμα, έλεγαν πως στην Ιταλία αλλά και τη Γερμανία υπήρχαν μεγάλες ποσότητες ογκολογικών φαρμάκων που προέρχονταν από την Ελλάδα και μάλιστα από νοσοκομεία.

Με απόλυτη μυστικότητα συστάθηκαν ολιγομελή κλιμάκια με ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, γνωστούς και ως «ράμπο» υγείας, αλλά και στελέχη του ΕΟΦ. Μάλιστα όσοι είχαν ζήσει την τότε «επιχείρηση», είχαν απορήσει όταν διαπίστωσαν ότι σε κάποιους επιτόπιους ελέγχους συμμετείχε ακόμη και ο ίδιος ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠΠ), λεγόμενος και «αρχιράμπο».

Μέσα σε λίγους μήνες τα κλιμάκια «εφόδου» ξεσκόνισαν, μεταξύ άλλων, το «Θεαγένειο» και το «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, δύο μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα, καθώς και δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της πρωτεύουσας. Όπως περιγράφουν έγκυρες πηγές στο «Έθνος», διαπίστωσαν ότι υπήρχαν παρατυπίες ως προς τη διαχείριση των φαρμάκων που περίσσευαν. Μάλιστα, βρήκαν τόσο σε δημόσιο νοσοκομείο όσο και σε μεγάλη ιδιωτική κλινική ότι «εξοικονομούνταν» μεγάλες ποσότητες χημειοθεραπευτικών φαρμάκων μέσω μειωμένων δόσεων που χορηγούνταν σε ασθενείς. Όπως περιγράφει άνθρωπος που έζησε τα γεγονότα, τόσο εκείνη την περίοδο όσο και τα χρόνια των ελέγχων που ακολούθησαν: «Μεγάλη ιδιωτική κλινική βρέθηκε ότι παρακρατούσε περίπου 20 με 30 συσκευασίες φαρμάκων τον μήνα. Ήταν φάρμακα με αξία πάνω από 3.000 ευρώ το καθένα και διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες αυτές εξασφαλίζονταν από τη μειωμένη δόση που χορηγούσαν οι επιτήδειοι στους ασθενείς». Ήταν ουσιαστικά και η αρχή του τέλους του κυκλώματος των φαρμάκων, αφού τότε διαπιστώθηκε ο τρόπος δράσης και το κόλπο με το οποίο «κερδίζονταν» οι μεγάλες ποσότητες των φαρμάκων υψηλού κόστους, σε βάρος βέβαια της ζωής των καρκινοπαθών.

Οι έρευνες πάντως των τελευταίων ημερών δείχνουν ξεκάθαρα ότι στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων εμπλέκονται και άλλοι γιατροί, εκτός από τους δύο που συνελήφθησαν. Γι' αυτό και οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει να διασταυρώνουν αριθμούς συνταγών με ασθενείς, ενώ επιχειρούν να βρουν και στοιχεία σχετικά με πιθανές μειωμένες δόσεις που μπορεί να χορηγήθηκαν. Γεγονός βέβαια αρκετά δύσκολο.

Την ίδια ώρα οι εξονυχιστικοί έλεγχοι συνεχίζονται στο «Λαϊκό» νοσοκομείο, όπου νεαρή γιατρός φέρεται να εξαφανίστηκε μαζί με τον σύζυγό της δημοσιογράφο αμέσως μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος. Βέβαια μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι του νοσοκομείου δεν φαίνεται να έχουν εντοπίσει τα δεδομένα που μπορεί να συνδέουν τη συγκεκριμένη γιατρό με παράνομη δραστηριότητα. Γι' αυτό και ελέγχουν μία μία όλες τις συνταγές που φαίνεται πως η ίδια είχε εκδώσει.

Μέτρα πρόληψης

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει όλα εκείνα τα θεσμικά μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι στο μέλλον δεν θα μπορεί κανείς να αφαιρέσει φάρμακα από την αλυσίδα διακίνησης. Οι δικλίδες ασφαλείας που ετοιμάζει ο υπουργός Υγείας περιλαμβάνουν νέους μηχανισμούς ελέγχου μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να αποτρέπονται αυθαιρεσίες, ενώ καθοριστική συμβολή φαίνεται πως θα έχει και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που στήνεται για την επιτήρηση του συστήματος συνταγογράφησης σε συνδυασμό με τον ατομικό φάκελο υγείας του κάθε ασθενούς.

κύκλωμα φαρμάκωνυπουργείο Υγείας