Διοικητές νοσοκομείων: Η άγρια μάχη για μία θέση - Όλο το παρασκήνιο
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΜάχη για μια θέση στον ήλιο του... δημοσίου συστήματος Υγείας δίνουν τις τελευταίες ημέρες στελέχη της ιδιωτικής αγοράς, σχεδόν από όλους τους πολιτικούς χώρους. Βέβαια, κυρίως «γαλάζια» κομματικά στελέχη «στριμώχνονται» σε βουλευτικά γραφεία για να διεκδικήσουν μια θέση διοικητή νοσοκομείου, με τα τηλέφωνα σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες να δίνουν και να παίρνουν. Κάτι που, βέβαια, συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις. Άλλωστε, ο χρόνος διορισμού των νέων διοικητών πλησιάζει.
Να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη δεν έχει τεθεί ηλικιακό όριο, ενώ δεν αναμένεται για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών να γίνουν προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους, αφού προβλέπεται ότι από την αρμόδια επιτροπή «θα παραδοθεί ένας κατάλογος αξιολόγησης στον υπουργό Υγείας, ο οποίος και θα αποφασίσει».
Ωστόσο ειδικά για 45 μεγάλα νοσοκομεία που βρίσκονται στην Αττική υπάρχει προβληματισμός αν θα πρέπει να διοριστούν άμεσα τα νέα στελέχη ή να υπάρξει αναμονή δύο μηνών, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις των νυν διοικητών που είχαν ανανεωθεί από τον τέως υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη στο ethnos.gr. Αν, τελικώς, επιλεγεί το σενάριο της αναμονής αυτό θα γίνει προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και για να αποφευχθούν τυχόν δικαστικές προσφυγές.
Οι αμοιβές
Όπως και να 'χει, εν μέσω κρίσης μία θέση στη διοίκηση ενός δημόσιου νοσοκομείου φαντάζει ιδανική περίπτωση, καθώς μπορεί να προσφέρει κοινωνικό κύρος, άνοιγμα στην αγορά υγείας, αλλά και εξυπηρετήσεις κάθε λογής σε ασθενείς και μη. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι ειδικά τις τελευταίες ημέρες τα τηλεφωνήματα δίνουν και παίρνουν από ενδιαφερόμενους και υποψήφιους διοικητές νοσοκομείων.
Να είναι, άραγε, οι αμοιβές που προβλέπονται και δεν ξεπερνούν πια τα 2.300 ευρώ μηνιαίως για έναν διοικητή μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας με χιλιάδες ευθύνες στην πλάτη του και τα 1.800 ευρώ καθαρά για τον υποδιοικητή;
Όπως και να 'χει, η περίφημη θετική απάντηση που αναζητούν τις τελευταίες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων μοιάζει μάλλον λυτρωτική για τους ίδιους, σε μια περίοδο που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλάζει όλα τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΕΣΥ.
Αλλαγές που πράττουν κατά την ελληνική συνήθεια όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και αναμένεται να το πράττουν βεβαίως και οι επόμενες. Ο κομματικός διαγκωνισμός, πάντως, των υποψηφίων για μια θέση, στο κατά τα άλλα πολύπαθο ΕΣΥ, τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαιτέρως σκληρός μετά και την προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε.
Και είναι εντυπωσιακό, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, ότι στην αντίληψη της διεκδίκησης μίας θέσης έχουν μπει και άνθρωποι που θεωρούνται πρωτοπόροι στον τομέα των σπουδών τους, αλλά και του επαγγελματικού τους πεδίου.
«Μου τηλεφωνούν από κάθε γωνιά της χώρας για να προωθήσω συγκεκριμένα πρόσωπα παρότι έχουν περγαμηνές που θα μπορούσαν να επιτύχουν και σε άλλους τομείς» περιέγραφε στο ethnos.gr πρόσωπο κλειδί για τους νέους διοικητές των νοσοκομείων. Και το ερώτημα παραμένει: Προς τι αυτή η δημιουργική «σύλληψη» να επιδιώκει κανείς να γίνει διοικητής σε ένα νοσοκομείο που βρίθει προβλημάτων;
Μόνο σε απόκληρους της επαγγελματικής ζωής θα φάνταζε ως ιδανικό σενάριο καριέρας. Ωστόσο αντίστοιχες ενέργειες γίνονταν και επί της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, επίσης, ήταν πολλοί αυτοί που έβαζαν τα στήθη τους μπροστά για να διορισθούν σε ένα νοσοκομείο.
Μάλιστα, είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, όταν στελέχη της τότε κυβέρνησης είχαν δηλώσει ότι είναι λογικό και δημοκρατικό να απομακρύνονται οι προηγούμενοι Διοικητές, καθώς δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν το δικό τους πολιτικό σχέδιο για την Υγεία, καθώς ήταν ταγμένοι σε άλλες λογικές. Ήταν δηλαδή κάτι σαν αυτονόητο ότι τα στελέχη του ΕΣΥ πρέπει να παρασύρονται με κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Οι ερωτήσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης
Αντίστοιχα και η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει το ΕΣΥ με πρόσωπα της επιλογής της. Περί Επιτροπής Αξιολόγησης ούτε λόγος…Ούτε σήμερα με κυβέρνηση ΝΔ, ούτε και πριν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επιτροπή φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Ακόμη θυμούνται και περιγράφουν στο ethnos.gr υποψήφιοι σε περασμένη αξιολόγηση, όταν ρωτήθηκαν ακόμη και για τα προϊόντα που παράγει ο τόπος καταγωγής τους, για το φακελάκι στα νοσοκομεία και… μέχρι εκεί. Μία διαδικασία, βέβαια, που δεν κρατούσε ποτέ πάνω από 15 με 20 λεπτά. «Πότε ξεκίνησε η αξιολόγηση και πότε τελείωσε ούτε που καταλάβαμε» θυμάται εξεταζόμενος υποψήφιος.
Και σήμερα δεν αναμένεται να έχουμε πολλές αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς η τράπουλα μάλλον θα είναι… σημαδεμένη και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις 135 Δημόσιες Μονάδες Υγείας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα ήδη γνωστά. Γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι πιθανώς να μην υπάρξει καν η διαδικασία των συνεντεύξεων.
Η μάχη της Αθήνας
Η μάχη των θέσεων δίνεται σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής για θα καλυφθούν οι θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών σε 39 νοσοκομεία. Εντυπωσιακό είναι πως για μια θέση ειδικά σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, τα τηλέφωνα «σπάνε» από του Μαξίμου μέχρι την Αριστοτέλους και τούμπαλιν, περιγράφουν υψηλόβαθμα στελέχη στο ethnos.gr.
Μάλιστα, δεν λείπουν και οι… πρωτοβουλίες από διάφορους που επισκέπτονται υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, για να… αφορίσουν υποψήφιους που δεν τους είναι αρεστοί.
Ενίοτε προσφέρουν και υλικό προς εξέταση για τα πεπραγμένα ενός υποψηφίου. Λέγεται, πάντως, ότι έξω από τα γραφεία υπουργών και των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης κάνουν ουρές οι ενδιαφερόμενοι επιδεικνύοντας τα προσόντα τους -πτυχιακά και μη- στο πλαίσιο των ασκήσεων διεκδικητικότητας.
Η «θεοποίηση» της θέσης του διοικητή νοσοκομείου ήρθε τις τελευταίες ημέρες με την αλλαγή της Επιτροπής Αξιολόγησης, την οποία αναδιαμόρφωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ανάλογες αλλαγές, βέβαια, είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Τα κριτήρια
Και το σύστημα υγείας, όπως φαίνεται, συνεχίζει να είναι έρμαιο των κομματικών επιλογών, είτε με τη μία κυβέρνηση είτε με την άλλη. Μάλιστα, οι κυβερνώντες στο παιχνίδι της προσφοράς των θέσεων, δεν διστάζουν κάθε φορά να αλλάξουν και τα κριτήρια επιλογής.
Ακόμη συζητείται σε ιατρικούς κύκλους η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να διορίσει διοικητές νοσοκομείων ακόμη και χωρίς πτυχίο (!) στο πλαίσιο της αντικατάστασης των προηγούμενων και έως ότου ορισθεί νέα Επιτροπή Αξιολόγησης. Φυσικά, ο αχός που σηκώθηκε έφερε μπροστά το δίλημμα «τήρηση του νόμου ή υπακοή στα κομματικά κελεύσματα»;
Και μέσα στην αγωνία των εκάστοτε κυβερνώντων να προσφέρουν ένα επαγγελματικό καταφύγιο στα στελέχη της επιλογής τους, που μπορεί πλέον να προέρχονται και από την «πράσινη» παράταξη λόγω ανοίγματος στον κεντρώο χώρο, ξεχνούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας με τους δανειστές για αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης.
Μια συμφωνία που με βάση τις ελληνικές συνήθειες είναι μάλλον απίθανο να εφαρμοσθεί ποτέ. Έτσι, όμως, αναπαράγεται συστηματικά ο φαύλος κύκλος της κενής και ανούσιας στελέχωσης του ΕΣΥ, με μόνιμα θύματα τους ασθενείς…
- Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός
- Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
- Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
- Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ