Υγεία|03.11.2019 23:14

Ιλαρά: Χτυπά το ανοσοποιητικό, υπεύθυνη για εμφάνιση άλλων νόσων (vid)

Newsroom

Ο εμβολιασμός για την ιλαρά δεν αποτρέπει μόνο την εμφάνιση της νόσου που επέστρεψε στο προσκήνιο απειλητική. Συμβάλλει και στην αποφυγή άλλων λοιμώξεων, ενίοτε επικίνδυνων για τον ασθενή.

Η ιλαρά δεν είναι μόνο μία σοβαρή νόσος που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα αλλά, σύμφωνα με νεότερες έρευνες, μπορεί να είναι υπεύθυνη και για την πρόκληση άλλων λοιμώξεων στον οργανισμό αφού καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι έρευνες έγιναν σε παιδιά στην Ολλανδία που δεν είχαν εμβολιαστεί για ιλαρά και δημοσιεύθηκαν σε μεγάλες επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Ο Σωτήρης Τσιόρδας, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, μίλησε στην ΕΡΤ και αναφέρει ότι «επανέφερε την ανοσία των παιδιών σε μία κατάσταση μωρού… πολύ πιο ευπρόσβλητα σε λοιμώξεις, έχασαν τη δυνατότητα να απαντούν σε ερεθίσματα από άλλα μικρόβια».

Το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί κύτταρα μνήμης τα οποία παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος επιτρέποντας στο σώμα να αναγνωρίσει γρήγορα και να εξαλείψει λοιμώξεις με τις οποίες είχε βρεθεί αντιμέτωπο στο παρελθόν. Με τη νόσηση από ιλαρά κάποια από τα κύτταρα αυτά καταστρέφονται. Ο εμβολιασμός για ιλαρά είναι αναγκαίος.

Η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου τονίζει: «Παράπλευρο όφελος από τον εμβολιασμό για ιλαρά είναι η μείωση νοσηρότητας και θνητότητας από άλλες λοιμώξεις»

Η ιλαρά προσβάλλει παγκοσμίως πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και προκαλεί περισσότερους από 100.000 θανάτους. Η μείωση των ποσοστών εμβολιασμού έχει οδηγήσει σε περίπου 300% αύξηση των περιστατικών ιλαράς από το 2018.

εμβολιασμόςιλαρά