Διοικητές νοσοκομείων: «Αγνοούνται» τα βιογραφικά - Άγριες πιέσεις για νέες αλλαγές
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΤελειωμό δεν έχει, όπως φαίνεται, η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον διορισμό των διοικητών στα νοσοκομεία. Αφορμή, φυσικά, η περίπτωση του 80χρονου Κωνσταντίνου Πατέρα, τέως πλέον διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά τον σάλο που προκλήθηκε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για τις κομματικές τοποθετήσεις στο ΕΣΥ, ενώ η κυβέρνηση και η κυβερνώσα παράταξη απαντούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να κουνά το δάχτυλο όταν επί ημερών του διορίσθηκαν σε νοσοκομεία και άνθρωποι που απασχολούνταν σε βουλκανιζατέρ πριν αναλάβουν.
Επίσης δηλώνουν πως δεν έχουν πρόβλημα να διορθώσουν τυχόν αστοχίες που μπορεί να προκύψουν. Και εδώ είναι που φαίνεται να βγαίνει στην επιφάνεια ένα νέο πρόβλημα, καθώς ασκούνται πιέσεις ακόμη και από την κομματική βάση της ΝΔ –όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr– να απομακρυνθούν και άλλα στελέχη που διορίσθηκαν χωρίς να έχουν τα προσόντα και τη γνώση για τον τομέα της υγείας, αλλά και λόγω ηλικίας.
Άλλωστε, δεν είναι λίγοι στη λίστα που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας –με βάση το ρεπορτάζ του ethnos.gr– που ξεπερνούν κατά πολύ τα 70 έτη. Το επιτελείο της οδού Αριστοτέλους τις τελευταίες ώρες βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να ελέγξει εκ νέου τα πρόσωπα που διορίσθηκαν στα νοσοκομεία, σημειώνουν πληροφορίες, αφού σχετικές εντολές έχουν δοθεί και… άνωθεν.
Στόχος είναι να μην προκύψει κάποια περίπτωση όπως του 80χρονου τέως διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας όχι μόνο ως προς το ηλικιακό ζήτημα, αλλά και ως προς τα προσόντα και τις κομματικές διασυνδέσεις.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα το υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα βιογραφικά των νέων διοικητών νοσοκομείων, αφού περιορίσθηκε στα ονόματά τους, ούτε καν στα πατρώνυμα.
Από την άλλη, στο επιτελείο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, σημειώνουν πηγές του ethnos.gr, νίπτουν τα χείρας τους για τις επιλογές των προσώπων, αφού υποστηρίζουν πως δεν ήταν προσωπικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας, αλλά συνολικά της κυβέρνησης και του κόμματος.
Άγνωστο παραμένει εάν τις επόμενες ημέρες από τις συνεχείς πιέσεις και καταγγελίες που γίνονται θα υπάρξουν νέες αντικαταστάσεις. Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες είναι συνεχείς οι παροτρύνσεις κομματικών στελεχών να γίνουν αλλαγές σε πρόσωπα εδώ και τώρα.
Πώς επιλέχτηκαν οι διοικητές των νοσοκομείων - Τα απαιτούμενα προσόντα
Τις δικές τους απαντήσεις για το πώς επιλέχτηκαν, αλλά και ποια προσόντα διαθέτουν οι διοικητές των νοσοκομείων, δίνουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την περίπτωση του 80χρονου τέως πλέον διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας, στελέχη του υπουργείου Υγείας, όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr, κατέγραψαν όλα τα προσόντα που διαθέτουν οι νέοι διοικητές.
Σύμφωνα με την καταγραφή αυτή:
• Η προκήρυξη προέβλεπε ότι ο προαπαιτούμενος τίτλος σπουδών για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών είναι το πτυχίο.
• Από τους επιλεγέντες, εκτός του πτυχίου, το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή και διδακτορικού.
• Το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική (πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων).
• Το παραπάνω ποσοστό ξεπερνά το 70% στην 1η ΥΠΕ (Αττική) και το 80% στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονία).
• Σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική πείρα. Ενδεικτικά, στην 1η ΥΠΕ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Άγιος Σάββας κ.ά.), περισσότερο από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.
Οι υποχρεώσεις των νέων διοικητών
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Με βάση τα όσα έχει σχεδιάσει το υπουργείο Υγείας και ο Βασίλης Κικίλιας, οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων θα κληθούν να υπογράψουν συμβόλαιο αποδοτικότητας.
Οι βασικοί ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι είναι οι εξής:
Α. Οικονομικό-διαχειριστικοί στόχοι
• Μείωση αξίας ληξιπρόθεσμων
• Μείωση κόστους προμηθειών, ενέργειας, κόστους συντήρησης
• Παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους (Φάρμακο, υγειονομικό υλικό, υλικά εργαστηρίων-αντιδραστήρια, ορθοπεδικό υλικό)
• Σωστή λειτουργία των Λογιστηρίων
Β. Ποιοτικοί στόχοι
• Μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
• Μείωση χρήσης αντιβιοτικών
• Μείωση των χρόνων αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
• Μέτρηση και βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων
Γ. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
• Αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή – Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων ασθενών
• Ενίσχυση υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα Νοσοκομεία
- Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
- ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
- Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
- Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά